Antena 3 Externe Razboi diplomatic între Franţa şi Turcia. Premierul Erdogan acuză francezii de genocid în Algeria

Razboi diplomatic între Franţa şi Turcia. Premierul Erdogan acuză francezii de genocid în Algeria

de N.B.    |    23 Dec 2011   •   17:15
Razboi diplomatic între Franţa şi Turcia. Premierul Erdogan acuză francezii de genocid în Algeria
Sursa foto: Foto: acus.org

Primul ministru al Turciei Recep Tayyip Erdogan a acuzat Franţa de genocid în Algeria în anii 1940 şi 1950, ca răspuns la decizia Parlamentul francez de a vota textul care condamnă negarea faptului că uciderea în masă a armenilor la începutul secolului XX a fost genocid, relatează Reuters.

Erdogan a declarat că tatăl preşedintelui Nicolas Sarkozy ar putea avea cunoştinţe directe despre "masacrele" din Algeria.

"În Algeria, în 1945, aproximativ 15 % din populaţie a fost masacrată de francezi. Acesta este genocid (...) dacă preşedintele Sarkozy nu ştie despre acest genocid, ar trebui să îl întrebe pe tatăl său", a declarat premierul turc la televiziunea de stat.

Deputaţii francezi au aprobat, joi, proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, în pofida ameninţărilor Turciei şi a prezenţei a mii de manifestanţi în faţa Adunării Naţionale.

Proiectul de lege prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendă de 45.000 de euro a oricărei acţiuni de negare publică a genocidului. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close