Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 800. Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc

Război în Ucraina, ziua 800. Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc

Război în Ucraina, ziua 800. Autoritățile din Kiev le recomandă cetățenilor Ucrainei să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc care ar putea avea loc.

Război în Ucraina, ziua 800. Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc
Sursa foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2024   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministerul Apărării din Rusia laudă "noile regiuni" luate din Ucraina
  • Generalul american Wesley Clark: "Anul 2025 poate fi decisiv pentru Ucraina”
  • Rușii au făcut praf un alt oraș din Ucraina. Imagini teribile de pe front
  • Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc
  • Un agent ucrainean care plănuia atacuri în Moscova și Sankt Petersburg a fost ucis de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei
  • Rusia urmează să lanseze un "plan în trei puncte" pentru a destabiliza Ucraina și a revendica victoria în această țară
  • Kremlin: O lovitură a Ucrainei în interiorul Rusiei, cu armament britanic, ar însemna o escaladare directă
  • Rusia: Un bărbat a fost ucis după ce ar fi plănuit un atac asupra unei instalații petroliere
  • Șeful armatei din Finlanda: Puțin probabil ca Rusia să atace NATO în următorii ani
  • Ministrul de Externe de la Londra: Nu am obiecții dacă armele britanice sunt folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei
  • Cinci morți și 17 răniți pe teritoriul Ucrainei în ultimele 24 de ore
  • Berlinul acuză Moscova că a instrumentat un atac cibernetic în Germania
  • Atac rusesc asupra unui sat din Kupiansk
  • Șase copii răniți la Harkov, după un atac cu bombe aeriene al rușilor
  • 16 soldați ucraineni înmormântați într-o groapă comună din Cernăuți la decizia familiilor

Update 22.31 Ministerul Apărării din Rusia laudă "noile regiuni" luate din Ucraina

Ministrul rus al Apărării laudă "noile regiuni" luate din Ucraina Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că trupele au preluat anul acesta controlul asupra a 547 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean.

El s-a referit la acest teritoriu ca fiind "noile regiuni" ale Rusiei. Şoigu a declarat unui grup de comandanţi militari de rang înalt că forţele ucrainene se retrag de-a lungul liniei frontului şi că trupele ruseşti sparg o reţea de "bastioane ucrainene".

Update 21.21 Generalul american Wesley Clark: "Anul 2025 poate fi decisiv pentru Ucraina”

Generalul american în rezervă Wesley Clark, fost comandant al forțelor aliate din Europa, a spus că războiul din Ucraina este un test de rezistență în condițiile în care cele două părți implicate în lupte nu sunt dispuse să facă vreun compromis și crede că anul 2025 "poate fi decisiv”, relatează The Hill.

"Nu cred că Ucraina este dispusă să facă vreun compromis și să cedeze din teritoriul său. Nu cred că armata ucraineană se va prăbuși, chiar dacă lucrurile sunt destul de grele, cel puțin până la sosirea ajutorului american”, a spus Wesley Clark într-un interviu acordat pentru sursa citată.

Totodată el a subliniat faptul că crede Rusia nu este dispusă să renunțe. "Și nu cred că Rusia este dispusă să renunțe, așa că este un test de anduranță și este, de asemenea, un test de voință națională, și dacă Statele Unite și NATO își vor menține fermitatea să susțină o democrație asediată”, a adăugat el.

Update 19.40 Rușii au făcut praf un alt oraș din Ucraina. Imagini teribile de pe front

Ceasiv Iar, un oraș strategic din estul Ucrainei a fost pus la pământ de atacurile Rusiei. Acesta avea 12.000 de locuitori.

În picioare au mai rămas doar scheletele clădirilor. Nici o clădire nu a rămas neatinsă. Acest oraș este considerat unul strategic pentru că deschide calea spre pătrunderea în inima Ucrainei. Imaginile suprinse de o dronă după atac sunt teribile.

Update 17.55 Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc

Autoritățile locale de la Kiev îndeamnă locuitorii Ucrainei să participe la slujbele de Paște mai degrabă online decât să meargă la biserică, din motive de securitate, potrivit unui comunicat al administrației militare a orașului, citat de Kyiv Independent.

Pe 5 mai, în prima zi a Paștelui Ortodox, măsurile de securitate vor fi consolidate la Kiev. Autoritățile vor impune o stare de asediu de la miezul nopții până la ora 05:00 dimineața, iar peste 23.000 de ofițeri de poliție vor fi la datorie pentru monitorizarea și respectarea ordinii.
În ciuda acestui fapt, autoritățile locale îi îndeamnă pe oameni să nu meargă la biserică, ci să urmărească slujba de Înviere online.

Update 16.02 Un agent ucrainean care plănuia atacuri în Moscova și Sankt Petersburg a fost ucis de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei

Serviciul Federal de Securitate a anunţat vineri că a ucis un agent ucrainean care plănuia să atace instalaţii militare şi energetice din regiunile Moscova şi Sankt Petersburg, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit notei emise de FSB, bărbatul în vârstă de 48 de ani a ajuns în Rusia în luna martie din Lituania. Presupusul agent al serviciilor secrete ucrainene avea cetăţenie rusă şi era căutat de justiţia acestei ţări în cadrul unui dosar penal pentru trafic de explozibili, se arată în nota oficială.

Forţele de securitate ruse au încercat să-l aresteze pe bărbat în regiunea Moscovei, dar acesta a fugit "după ce a opus rezistenţă armată”. A doua tentativă de arestare a avut loc în regiunea Leningrad, unde bărbatul s-a opus din nou arestării, dar de această dată "a fost neutralizat”, a transmis FSB.

Update 15:20 Rusia urmează să lanseze un "plan în trei puncte" pentru a destabiliza Ucraina și a revendica victoria în această țară.

Informația vine de la un ofițer de rang înalt al serviciilor de informații militare de la Kiev.

Potrivit generalului-maior Vadim Skibîțki, luna mai din acest an este esențială pentru planul Rusiei.

Acesta implică lansarea unor operațiuni militare care să profite de actuala lipsă de muniție și de personal în rândurile armatei ucrainene.

Un al doilea punct al planului este campania de dezinformare, prin diseminarea de informații false despre mobilizarea la luptă a civililor ucraineni și despre presupusa lipsa de legitimitate a președintelui Volodimir Zelenski. 

Cel de-al treilea punct din planul Rusiei vizează oprirea sau măcar limitarea furnizării de ajutor militar și de securitate esențial în Ucraina. De asemenea, Moscova dorește să blocheze capacitatea Ucrainei de a-și forma o rețea de parteneri care să sprijine un potențial acord de pace.

Ggeneralul Skibîțki spune că atât Rusia, cât și Ucraina încearcă să ajungă la o poziție cât mai favorabilă înaintea unor potențiale negocieri de încetare a luptelor, care ar putea începe în a doua jumătate a anului 2025, notează Sky News.

Update 14:00 Kremlinul a calificat drept "periculoase și îngrijorătoare" comentariile făcute de ministrul britanic de Externe, David Cameron, privind o lovitură a Ucrainei în interiorul Rusiei.

"Ucraina are dreptul de a lovi ținte din interiorul Rusiei, la fel cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei", a spus Cameron, adăugând că nu are obiecții dacă forțele Kievului folosesc armament britanic pentru astfel de lovituri.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a replicat că o decizie a Ucrainei de a folosi arme furnizate de Marea Britanie pentru a ținti zone din interiorul Rusiei ar fi o "escaladare directă".

Peskov a adăugat că declarațiile ministrului Cameron sunt de natură să pună în pericol "întregul sistem al arhitecturii de securitate europeană".

Update 13:00 Un bărbat a fost ucis după ce ar plănuit să atace o instalație rusă de depozitare a combustibilului.

Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, citat de presa din această țară.

Potrivit agenției Interfax, bărbatul plănuia să atace cu explozibili terminalul din regiunea Leningrad.

Ar fi vorba despre un cetățean rus care lucra pentru serviciile de informații militare din Ucraina și care ar fi fost împușcat mortal de agenții de securitate aflați la fața locului, menționează sursa citată.

Update 12:00 Noul şef al forțelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, apreciază că este puțin probabil ca Rusia să testeze clauza de apărare reciprocă a NATO - prevăzută la Articolul 5 din Tratatul alianței - printr-un atac asupra un stat membru al în următorii ani.

"Desigur, testarea Articolului 5 este întotdeauna posibilă, dar dacă luăm măsuri corecte şi menținem unitatea, consider un atac improbabil", a spus Janne Jaakkola.

Pe de altă parte, Moscova poate continua atacurile hibride, cum ar fi bruiajele şi interferența electorală, estimează generalul finlandez.

El a adăugat că Rusia este, în prezent, prea ocupată să se pregătească pentru noua ofensivă de vară în Ucraina, pentru a lua în considerare un atac împotriva NATO.

Unii lideri occidentali, cum ar fi președintele american Joe Biden, precum și oficiali din Germania și  Danemarca, şi-au exprimat îngrijorarea că planurile pe termen lung ale Rusiei ar putea include un atac împotriva NATO.

La sfârșitul anului trecut, președintele rus Vladimir Putin a respins ideea de a ataca NATO, calificând-o drept o prostie.

Pe de altă parte, Kremlinul a avertizat că un conflict între Rusia şi NATO ar fi inevitabil dacă membrii europeni ai NATO ar trimite trupe să lupte în Ucraina.

Update 11:00 Ucraina poate folosi armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi în interiorul Rusiei. 

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul britanic de Externe, David Cameron, în timpul vizitei făcute joi la Kiev.

"Ucraina are dreptul de a lovi în interiorul Rusiei, deoarece Rusia lovește în interiorul Ucrainei", a spus Cameron, adăugând că nu are obiecţii dacă armele furnizate de Regatul Unit sunt folosite pentru ținte aflate pe teritoriul rusesc.

Vizita lui David Cameron vine la o săptămână după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un ajutor suplimentar de circa 600 de milioane de euro, care duce astfel contribuția britanică la apărarea Ucrainei la suma de 3,5 miliarde de euro pe an.

Premierul britanic a mai anunțat, atunci, furnizarea de noi muniţii, între care bombe ghidate, rachete de apărare antiaeriană şi echipamente pentru 100 de echipe antiaeriene a mobile a căror misiune este să doboare drone şi rachete ruseşti.

Update 10:00 Autoritățile de la Berlin au acuzat, vineri, faptul că hackeri ruşi susținuți de Moscova s-ar face vinovați de un "atac cibernetic intolerabil" împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german, SPD.

"Astăzi putem spune fără dubii că putem atribui acest atac cibernetic unui grup numit APT28, care este condus de serviciile de informații ale Rusiei. Cu alte cuvinte, acesta a fost un atac cibernetic susținut de Rusia împotriva Germaniei şi este absolut intolerabil şi inacceptabil", a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, adăugând că vor exista consecințe.

Ancheta federală în legătură cu acest atac, care a vizat SPD în ianuarie 2023, tocmai a fost finalizată, a continuat ministrul, fără a oferi alte detalii.

Grupul APT28, cunoscut şi sub numele de Fancy Bear, este acuzat de zeci de atacuri cibernetice în întreaga lume.

Update 08:30 Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 17 au fost rănite în urma loviturilor rusești din ultimele 24 de ore, potrivit autorităților ucrainene.

Aproape 15 așezări au fost atacate în regiunea Harkov, conform informațiilor distribuite de guvernatorul Oleg Sinegubov pe Telegram.

În orașul Kupiansk, un bărbat de 66 de ani a fost ucis după ce casa sa a fost lovită, iar un alt bărbat a fost rănit.

De asemenea, opt copii și un bărbat de 75 de ani au fost răniți într-un atac în orașul Dergaci.

În regiunea Donețk, două persoane au fost ucise, inclusiv un băiat de 12 ani, și două au fost rănite într-un atac asupra satului Memrîk, după cum a comunicat guvernatorul Vadim Filașkin.

O lovitură asupra orașului Kurakove a ucis alte două persoane, a scris pe Facebook șeful administrației militare locale.

În regiunea Herson, au fost lovite 14 localități iar o persoană a fost rănită, a menționat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.

Alte regiuni precum Zaporojie și Sumî au fost, de asemenea, ținta unor atacuri ale Rusiei, fără a fi raportate victime.

Update 00:01 Oficialul american cu rangul cel mai înalt din domeniul informaţiilor, Avril Haines, care a fost audiată în Comisia pentru serviciile armate din Senatul SUA a declarat că războiul din Ucraina nu are şanse să se încheie curând. 

Directorul National Intelligence, Avril Haines, a arătat că Rusia şi-a intensificat loviturile asupra infrastructurii Ucrainei pentru a împiedica Kievul să mute arme şi trupe, pentru a-i încetini producţia de apărare şi pentru a forţa Ucraina să ia în considerare negocieri.

"Tacticile din ce în ce mai agresive ale lui Putin împotriva Ucrainei, cum ar fi loviturile asupra infrastructurii de electricitate a Ucrainei, sunt menite să inducă Ucrainei impresia că prin continuarea luptei nu va face decât să sporească pagubele şi că nu are nicio cale plauzibilă spre victorie", a spus ea. "Este probabil ca aceste tactici agresive să continue şi este puţin probabil ca războiul să se încheie prea curând", a punctat Haines.

Ea şi generalul-locotenent Jeffrey Kruse, directorul Agenţiei de Informaţii a Apărării, au fost audiaţi în comisia Senatului cu privire la evaluarea comunităţii de informaţii a ameninţărilor cu care se confruntă Statele Unite în 2024.

Război în Ucraina, 2 mai 2024 |  Incendiu uriaș la Odesa, după un atac rusesc cu rachete balistice

 Război în Ucraina, 1 mai 2024 | Rusia susține că a lovit Comandamentul Grupului de Sud al armatei ucrainene în atacul de la Odesa

Război în Ucraina, 30 aprilie 2024 | SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot

Război în Ucraina, 29 aprilie 2024 | ISW: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru a cuceri orașul Harkov

Război în Ucraina, 28 aprilie 2024 | Un hotel din Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close