Antena 3 CNN Externe Ce va însemna un război în Ucraina pentru criza energetică din Europa

Ce va însemna un război în Ucraina pentru criza energetică din Europa

Cât de greu va fi lovită Europa înfometată de energie de o potențială invazie rusă a Ucrainei? Depinde cum reacționează președintele Joe Biden.

Ce va însemna un război în Ucraina pentru criza energetică din Europa
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    23 Ian 2022   •   11:14

Rusia a continuat să trimită gaz în Europa pe tot parcursul Războiului Rece și, mai recent, după anexarea Crimeei. Este puțin probabil ca Moscova să dorească să riște să-și strice reputația de furnizor de încredere nici de această dată, potrivit Uniper SE, unul dintre cei mai importanți cumpărători de gaz rusesc din Europa.

Dar Biden a avertizat cu privire la restricții economice severe dacă trupele ruse trec în Ucraina. Un mare risc pentru fluxul de gaze către Europa ar fi sancțiunile, care fie ar opri Rusia de la capacitatea de a tranzacționa cu valută străină, fie alte restricții asupra băncilor sale.

Trebuie să ne pregătim pentru aproape fiecare scenariu”, a declarat Gregor Pett, vicepreședinte executiv pentru analiza de piață la Uniper, într-un interviu.

Iată care ar putea fi aceste scenarii și ce înseamnă ele pentru un continent care depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din gazul său.

Europa trece deja de cea mai gravă criză energetică din anii 1970, rezervele de gaz fiind periculos de scăzute. Prețurile s-au dublat în ​​ultimele șase luni din cauza temerilor de război și a plafonat transporturile din Rusia, chiar dacă președintele Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că nu intenționează să invadeze Ucraina.

Sancțiuni financiare

Puterile occidentale au spus că vor lua în considerare deconectarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți Swift, deși ideea se confruntă cu o opoziție puternică din partea mai multor țări europene. Băncile rusești ar putea fi, de asemenea, vizate, dar este posibil să existe scutiri pentru a păstra tranzacțiile cu energie - dintre care multe sunt efectuate în dolari sau euro.

Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze în Europa

În cel mai extrem scenariu, Gazprom PJSC ar putea riposta la orice sancțiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze către Europa. Acest lucru ar paraliza sistemele energetice ale continentului și ar duce la o creștere uriașă a prețurilor. Mulți consideră că este puțin probabil ca Rusia să ajungă atât de departe.

Ar fi foarte reticenți să reducă din două motive. Unul este această reputație de a fi un furnizor stabil, iar al doilea este că gazul este un factor economic major în Rusia”, a spus Pett de la Uniper.

Sancțiuni Nord Stream 2

În cazul în care va exista o invazie, o victimă ar putea fi noul construit Nord Stream 2, o conductă de mai multe miliarde de dolari din Rusia până în Germania. Legătura submarină era de așteptat să stimuleze oferta, dar a fost implicată într-un proces de aprobare extrem de politizat.

Biden a susținut sancțiunile asupra Nord Stream 2 dacă Rusia invadează, în timp ce administrația noului cancelar german Olaf Scholz a semnalat că o escaladare a crizei ar putea însemna încheierea conductei. Piața se bazează pe conducta de 55 de miliarde de metri cubi care va aduce în cele din urmă gaz, iar anularea proiectului lasă mai puține opțiuni de tranzit.

Putin a insistat în mod repetat pentru această conductă controversată, deoarece oferă o rută directă către piețele înfometate ale Europei, evitând Ucraina.
Conducta va permite Rusiei să pună capăt dependenței față de țările de tranzit pentru exporturile de gaze către Europa

Rusia oprește fluxul de gaz care trece prin Ucraina

Poate că cea mai mare incertitudine este ceea ce se întâmplă cu cantitățile uriașe de gaz pe care Rusia le deplasează prin Ucraina.

Moscova ar putea opri fluxul de gaz care trece prin Ucraina în cazul unui conflict, a declarat Volodymyr Omelchenko, șeful cercetării energetice la Centrul Razumkov din Ucraina. Acest lucru ar oferi Rusiei puterea de a „dicta condițiile Ucrainei și UE”.

Dar alții nu sunt atât de siguri. Rusia vrea să-și păstreze poziția de furnizor de încredere și „Nu văd că această poziție se va schimba nici măcar în cazul unui război cu Ucraina”, a declarat Chris Weafer, directorul executiv al Macro-Advisory Ltd, cu sediul la Moscova.

În joc sunt 40 de miliarde de metri cubi de gaz pe care Rusia se angajează să le mute anual prin Ucraina, în cadrul unui conrtact care se încheie în 2024.

Aceasta reprezintă aproximativ o treime din gazul rusesc exportat în Europa și aproape jumătate din ceea ce consumă Germania anual.

Ucraina oprește tranzitul de pe teritoriul ei

Acesta este scenariul cel mai puțin probabil, potrivit lui Omelchenko de la Centrul Razumkov. „Acest lucru este posibil numai dacă există o deteriorare a conductelor”, a spus el. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Rusia ar putea folosi situația pentru a promova conducta Nord Stream 2.

Deși fluxurile de gaze rusești către Europa au fost perturbate în trecut în timpul disputelor cu Ucraina privind prețurile, acestea au rămas în mare parte neîntrerupte - chiar și după anexarea Crimeei în 2014, potrivit Bloomberg.

Cu toate acestea, riscurile sunt enorme, cu consecințe asupra prețurilor. În cazul în care tranzitul ucrainean de gaze ar fi afectat, înlocuirea volumelor pierdute nu ar fi ușoară. Gazprom ar putea redirecționa jumătate din aprovizionare către o conductă subutilizată care traversează Belarus și Polonia. Cealaltă jumătate ar trebui să provină din achiziții pe piața deschisă, care pot fi costisitoare.

Nici stimularea tranzitului prin Belarus nu ar fi simplă. Președintele Alexander Lukașenko a amenințat în numeroase rânduri că va întrerupe aprovizionarea, inclusiv ca represalii împotriva oricăror sancțiuni UE în urma unei crize de migranți. 

Se pot întâmpla accidente

În orice conflict, există riscul ca infrastructura cheie să fie deteriorată, intenționat sau accidental. Acest lucru ar putea ajunge să afecteze livrările și prețurile europene pentru anii următori.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close