Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război devastator în Ucraina, după ce armata rusă a dat startul unor atacuri asupra unor obiective din marile oraşe ale ţării. Zeci de oameni au murit în prima zi a invaziei ruse.

Război în Ucraina | Atacuri cu rachete în marile oraşe ale ţării, zeci de morţi în primele ore ale războiului | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2022   •   06:00

Update 24 februarie, 23.30. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat, joi noapte, într-o declarație televizată, că 137 de ucraineni  - soldaţi şi civili - au murit în cursul primei zile a asaltului pornit de trupele ruse, anunță BBC.

Președintele ucrainean a mai declarat că se simte descurajat după ce a vorbit cu liderii din Occidentali.

"Astăzi, am întrebat 27 de lideri europeni dacă Ucraina va adera la NATO. Toată lumea se teme, nu răspund. Dar nu ne este frică de nimic. Nu mi-e frică de Rusia. Să nu ne fie frică să vorbim cu Rusia, să vorbim despre garanțiile de securitate pentru statul nostru, despre statutul neutru. Nu suntem acum în NATO, dar ce garanții vom avea? Și ce țări ni le vor oferi?”, a spus Zelenski într-un mesaj video adresat populației.

"Am fost lăsaţi singuri să ne apărăm ţara. Nu văd pe nimeni să lupte alături de Ucraina", a concluzionat Zelenski.

Update 24 februarie, 23:15. Rusia a lansat ”peste 160 de rachete”, a spus un oficial înalt al apărării din SUA

Rusia a lansat ”în total peste 160 de rachete pentru lovituri aeriene”, a declarat joi un înalt oficial american al apărării.

Cele mai multe dintre rachete sunt ”rachete balistice cu rază scurtă de acțiune”, dar toate loviturile aeriene includ un ”amestec de rachete cu rază medie de acțiune și de croazieră”, a adăugat acesta.

Update 24 februarie, 23:01. Rușii au capturat Insula Șerpilor, aflată la 45km de Sulina

Forțele armate ruse au capturat Insula Șerpilor, la 45km de Sulina, au anunțat grănicerii ucraineni acum câteva minute. Insula a fost bombardată de nave rusești, iar infrastructura a fost distrusă.

Update 24 februarie, 22:36. Orașul ucrainean Harkov, atacat de rachetele rusești

Harkov, cel de-al doilea mare oraș al Ucrainei, este acum ținta atacurilor cu rachete ale Rusiei.

În total trupele ruse au distrus astăzi  6 posturi și au bombardat 32 de obiective civile. 

Update 24 februarie, 22:00. Cel puțin 57 de morți și 169 de răniți în Ucraina, după atacurile forțelor ruse

57 de persoane care au murit și 169 de persoane au fost rănite, în urma atacurilor forțelor ruse, a declarat joi ministrul ucrainean al Sănătății Viktor Lyashko.

Vorbind în direct la postul de televiziune 1+1 al Ucrainei, Lyashko a spus că spitalele și lucrătorii medicali au fost, de asemenea, atacați joi – inclusiv în Avdiivka și Vuhledar din Donețk – cu victime raportate în rândul lucrătorilor medicali.

Update 24 februarie, 20:08. Forțele ruse lovesc spitalele, a declarat ministrul Sănătății Viktor Liashko

Ministrul sănătății ucrainian, Viktor Lyashako a declarat pentru Kyiv Independent că forțele ruse au început să lovească spitalele ucrainiene.

„Aceasta este o încălcare directă a Convenției de la Geneva de către trupele ruse! Spitalele noastre și echipele medicale de urgență sunt în alertă totală, lucrează în toate regiunile și vor oferi îngrijiri în toate circumstanțele”, informează Kyiv Independent.

Update 24 februarie, 19:39. Val de proteste anti-Putin în Rusia. Sute de oameni au fost arestaţi

Poliţia rusă a arestat sute de persoane la protestele anti-război care au avut loc joi în zeci de oraşe, pe motiv că au încălcat interdicţia pentru adunări decretată de autorităţile ruse.

Update 24 februarie, 19:30. Trupele ruseşti au capturat centrala de la Cernobîl

"Am pierdut controlul. Nu ştim în ce situaţie este centrala şi depozitul de deșeuri nucleare. Personalul stației este ţinut ostatic. Acest lucru ameninţă securitatea nu numai a Ucrainei, ci şi a Europei " spune consilierul prezidențial din Kiev, după ce trupele rusești au capturat centrala de la Cernobîl în urma unor lupte asidue. 

Update 24 februarie, 19:25. Rușii au cucerit un aeroport militar lângă Kiev

Forțele ruse au cucerit un aeroport militar situat în apropiere de Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut această situație și a promis care a promis că aeroportul va fi recucerit, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit șefului statului ucrainean, care s-a exprimat într-o intervenție video, aeroportul a fost cucerit de forțele ruse, dar debarcarea parașutiștilor la Gostomel, unde este situat aeroportul, a fost ''blocată'' şi forţele ucrainene ''au primit ordinul de a-i distruge'' pe agresori.

Update 24 februarie, 18:20. Zonele atacate din Ucraina, pe măsură ce invazia rusă continuă

Rusia a înconjurat Ucraina din trei părți, iar țara este atacată de rachete trase de pe uscat și pe mare, potrivit unui înalt oficial american al apărării.

Acestea sunt zonele afectate:

Update 18:07: Trupele rușe au intrat în zona Cernobîl

Atacurile au loc chiar acum în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl. Anunțul a fost făcut inițial de consilierul ministrului Afacerilor Interne Anton Herashchenko. 

Update 17:30: Un avion rusesc bombardează zonele rezidențiale din Ucraina.

Update 17:03: Trupele ruse intră în zona de lângă Cernobîl, a declarat un consilier ministerial ucrainean

Trupele ruse, venind din direcția Belarus, au intrat joi într-o zonă din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl, a declarat un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în toată țara. Conflictul de acolo ar fi distrus o instalație de depozitare a deșeurilor nucleare.

Update 16:38 Avertizare de raid aerian, emisă la Kiev de către autorități 

O avertizare de raid aerian a fost emisă de autoritățile orașului Kiev. Tuturor locuitorilor li se cere să caute adăposturi subterane. Sirenele se aud în tot orașul. 

Update 16:27: Forțele ruse preiau controlul unei baze aeriene de lângă Kiev, Ucraina

Trupele aeriene ruse au preluat controlul asupra aeroportului Antonov, care se află la aproximativ 40 de mile de centrul Kievului, a informat joi Matthew Chance de la CNN.

”Ne-au permis să intrăm și să fim alături de ei în timp ce apără perimetrul acestei baze aeriene, unde trupele transportate cu elicoptere au aterizat la primele ore ale dimineții pentru a construi și a executa un pod aerian, pentru a permite mai multor trupe să poată intră”, a raportat el.

Soldații au o bandă portocalie și neagră pe brațul uniformelor pentru a se identifica ca forțe rusești, a adăugat Chance.

Comandantul unității a declarat pentru CNN că a avut loc o luptă- probabil cu armata ucraineană, care spune că organizează o contraofensivă pentru a încerca să recupereze acest aeroport.

”Auzim niște avioane. Din interiorul bazei aeriene se ridică un pană de fum negru, fum gri, fum maro. Cred că sunt avioane deasupra noastră”,  a adăugat Chance.

Update 15:50: Președintele Volodimir Zelenski a anunțat crearea unei coaliții anti-Putin

Președintele ucrainean a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul austriac Karl Nehammer și președintele turc Recep Tayyip Erdogan despre aplicarea unor sancțiuni „concrete” Rusiei și despre asistență pentru armata ucraineană.

Update 14:50: Lupte grele între armata rusă și cea ucraineană la aeroportul Hostomel (circa 30 km de Kiev), confirmate de consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliac. El a spus că scopul Rusiei este să răstoarne actuala conducere a Ucrainei.

Update 14:10: Un atac aerian rusesc a ucis șase persoane în afara Kievului

Încă douăsprezece persoane au fost rănite în timp ce Rusia a atacat două baze militare din Brovary, un oraș din regiunea Kiev.

Update 13.50: Un avion militar al Forțelor Armate ale Ucrainei s-a prăbușit

În regiunea Kiev, districtul Obukhiv, un avion militar al Forțelor Armate ale Ucrainei s-a prăbușit (la bord erau 14 persoane). Un incendiu ulterior a ucis alte 5 persoane.

Update 13.20: Bombardamentul rusesc a ucis 18 persoane în regiunea Odesa

Autoritățile locale au raportat că 18 persoane au murit în urma atacurilor Rusiei asupra unei baze militare din satul Lypetske din afara Odesei, un oraș-port din sudul Mării Negre.

Update 13.10: Al șaptelea avion rusesc doborât de armata ucraineană.

Victoria aeriană a fost obținută de unitățile ucrainene de apărare aeriană din regiunea Lugansk, potrivit Statului Major al Forțelor Armate.

Update 13.00: Se reiau atacurile în Kiev

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa este lovită de un al doilea val de lovituri cu rachete.

Primul val a fost lansat joi la primele ore, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să intre în Ucraina.

Centrele militare de comandă, aeroportul Kiev Boryspil și alte clădiri din mai multe orașe ucrainene au fost vizate în prima rundă de lovituri cu rachete.

Rusia a bombardat Brovary, o suburbie a Kievului, șase morți, 12 răniți.

Update 12.10: Mai mult de 40 de soldați ucrainieni si 10 civili au murit potrivit AFP

Kievul a cerut Ankarei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruseşti.

„Cerem ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise. Am transmis părţii turce solicitarea noastră în acest sens”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar într-o conferinţă de presă la Ankara.

Update 12.00: Zeci de soldați ruși au murit, potrivit armatei ucrainiene

Armata ucraineană spune că aproximativ 50 de forțe rusești au fost ucise și șase avioane de război distruse pe fondul luptelor din estul țării.

Update 10.45: Lukașenko a negat participarea Belarusului la operațiunea specială rusă din Donbas

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a convocat o întâlnire operațională și a anunțat neparticiparea trupelor belaruse la operațiunea specială rusă din Donbass.

„Așa că am citit: „În jurul orei 5 dimineața, granița de stat a Ucrainei în zona Rusiei și Belarusului a fost atacată de trupele ruse susținute de Belarus.” Trupele noastre nu iau parte la această operațiune, ” a spus Lukașenko.

Update 10.30: Ultimul bilanț prezentat pe site-ul oficial al Ministerului de Interne din Ucraina

  • În orașul Nikolaev în timpul atacului aerodromului militar Kulbakinsky - un rănit.
  • Forțele armate ale Federației Ruse au intrat în punctul de control al frontierei Pisky din regiunea Harkov.
  • În regiunea Dnipropetrovsk - satul Chervona Hryhorivka - sub foc
  • Stația de amplasare de la aerodrom a fost distrusă.

Regiunea Zaporojie:

  • Unitatea militară din Bliznyuki este atacată
  • O explozie a fost raportată în Kamianka-Dniprovska.
  • În urma exploziei, 3 case și 1 magazin au fost distruse. Fara victime.
  • O unitate militară de apărare aeriană a fost atacată în satul Berda, districtul Berdyansk, 1 morți și 5 răniți.

În Kamyanka-Dniprovska, un obuz a lovit un magazin din piața centrală, o conductă de gaz a fost avariată și acoperișurile a trei case din apropiere au fost distruse, nimeni nu a fost rănit, incendiul a fost stins

Unitatea militară de apărare aeriană Bliznyuki (districtul Zaporizhzhya) a fost atacată, fără victime.

Regiunea Herson - un polițist de frontieră a murit.

Unul dintre obiectele Serviciului de Stat de Grăniceri din regiunea Kiev a fost bombardat

În regiunea Lugansk, coloane de tancuri rusești au intrat la frontierele Krasnaya Talivka, Milove și Horodyshche. Luptele au loc în prezent pe această frontieră. Polițiștii de frontieră cu omologii lor din Forțele Armate și Garda Națională se apără.

Vetreanii care sunt gata să apere Ucraina vor primi arme. Procedura va fi simplificată pe cât posibil din cauza agresiunii Federației Ruse, întrucât Rada Supremă a Ucrainei a susținut decizia de a impune legea marțială pe teritoriul statului.

În zona așezărilor Kopani și Ivanovo din zona Kherson, militarii luptă cu inamicul.

În zona Skadovsk, se știe despre 3 grăniceri morți. În ciuda acestui fapt, polițiștii de frontieră se luptă cu ocupantul.

În regiunea Herson, districtul Genichesk a aruncat în aer al doilea pod. 

În orașul Myrhorod, regiunea Poltava, patru militari au fost răniți în timpul bombardării aerodromului militar A1356.

Inamicul lovit în regiunile de vest ale Ucrainei, și anume aeroportul Ivano-Frankivsk care este distrus de sistemele de rachete și depozitele de combustibil.

În plus, inamicul a lovit aeroportul din Lutsk. În orașul Lviv, pe străzi se aud sirene, oamenii sunt evacuați în adăposturi.

Est - situația este calmă, unitățile militare ale UNM nu sunt atacate.

Centrul este liniștit, unitățile militare NMU nu sunt atacate.

Update 09:45: LPR a spus că au doborât două Su-24 ucrainiene și două Bayraktar

Unitățile Miliției Populare din Republica Populară Lugansk au doborât două avioane militare ucrainene Su-24 în apropierea satelor Smeloe și Stepovoye din Donbass, transmite serviciul de presă al NM LPR, potrivit presei rusești.

În plus, două drone ucrainene Bayraktar fabricate în Turcia au fost doborâte deasupra orașului Shchastya din regiunea Lugansk.

Primarul din Gorlovka a raportat moartea unui civil și rănirea altor cinci în urma bombardamentelor

Update 09:30: Ministerul Apărării din Ucraina: „Trupele ruse suferă pierderi”

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat joi că forțele sale contracarează ofensiva rusă „cu demnitate” și provoacă pierderi trupelor Moscovei.

„Forțele Naționale de Apărare, care folosesc dreptul la autoapărare conform articolului 51 din Carta Națiunilor Unite, contracarează cu demnitate încercările inamicului de a trece frontiera de stat”, a spus Ministerul într-un comunicat distribuit pe Whatsapp.

„Situația este sub control. Trupele ruse suferă pierderi.”

Ministerul a mai spus că „nu au existat pierderi în rândul apărătorilor Ucrainei”.

Într-o declarație anterioară, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că a neutralizat apărarea antiaeriană ucraineană.

Update 09.20: Vehicule militare rusești intră în Ucraina din Crimeea

Vehicule militare ruse au pătruns în Ucraina prin Crimeea, potrivit unui videoclip difuzat de poliția de frontieră ucraineană.

Nu este clar din ce punct de trecere a frontierei intră vehiculele în Ucraina - Chongar în est sau Kalanchak în vest.

Mai devreme în această dimineață, un videoclip în direct de la punctul de trecere a frontierei cu Belarus a arătat o coloană de trupe și vehicule militare care treceau în Ucraina. Videoclipul a fost filmat în jurul orei 6:48 a.m., ora locală, la punctul de trecere dintre Senkivka, Ucraina, și Veselovka, Belarus.

PIerderi de vieți omenești în războiul lui Putin

Un bloc de apartamente din Chuhuiv, la sud de Harkov, a fost lovit în primele salve. Numărul victimelor este necunoscut în acest moment.

Update 09.00: Parlamentul din Ucraina a votat, cu puțin timp în urmă, decretarea stării de război pe întreg teritoriul țării.

Executivul ucrainean a votat, în unanimitate, cu 299 de voturi, decretarea stării de război pe întreg teritoriul țării.

Update 08:55: Armata Federației Ruse a spus că serviciul de frontieră al Ucrainei nu rezistă

Armata rusă nu întâmpină rezistență din partea grănicerilor Ucrainei, a spus Ministerul rus al Apărării.

„Militarii serviciului de frontieră al Ucrainei nu oferă nicio rezistență unităților ruse”, se arată în mesaj.

Anterior, serviciul de frontieră al Ucrainei a raportat că granița de stat a țării a fost atacată de Rusia și Belarus.

"Atacuri la unitățile de frontieră, patrulele de frontieră și punctele de control sunt efectuate cu ajutorul artileriei, a echipamentului greu și a armelor de calibru mic. Acest lucru are loc în regiunile Lugansk, Sumi, Harkov, Cernihiv și Jytomyr", a transmis serviciul de presă al Serviciului de Frontieră de Stat.

În plus, se presupune că atacul vine din Crimeea.

În aceeași declarație, armata rusă a negat afirmațiile forțelor ucrainene conform cărora ar fi doborât mai multe avioane rusești, spunând că rapoartele „nu corespund realității”.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat anterior că cinci avioane rusești și un elicopter au fost doborâte joi devreme, în timp ce forțele ruse au invadat Ucraina.

Update 08.35: Ministrul de externe ucrainean: "Ucraina se va apăra. Ucraina va câștiga"

Într-un tweet de joi dimineață, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a făcut apel la „ucrainenii de pe tot globul” să vorbească și să își îndemne liderii să acționeze.

„Putin a atacat, dar nimeni nu fuge”, a scris el. „Armata, diplomați, toată lumea lucrează. Ucraina luptă. Ucraina se va apăra. Ucraina va câștiga”.

„Distribuiți adevărul despre invazia lui Putin în țările voastre și cereți guvernelor să acționeze imediat”, a spus el.

Update 08.20: Sute de militari ucraineni uciși

Wall Street Journal: ”Sute” de militari ucrainieni au fost uciși în atacurile rusești, potrivit unui oficial ucrainean.

Un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a declarat joi dimineața devreme că „invazia Rusiei a început”, cu „lovituri de rachete asupra Kievului”.

Gerashchenko a adăugat pe pagina sa de Facebook că centrele de control, cum ar fi aerodromurile și cartierele generale militare, sunt lovite de bombardamente la Kiev și Harkov și că există focuri de artilerie de-a lungul graniței.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut „demilitarizarea” Ucrainei în declarații televizate joi dimineață, în jur de ora 5.30 (4.30 ora României), la scurt timp după ce a anunțat o operațiune militară în regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

„Circumstanțele ne cer să luăm măsuri decisive și imediate”, a spus Putin, potrivit unei transcriere a RIA-Novosti. „Republicile Populare Donbas s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, partea a 7-a din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Federația Federală. Adunarea și asistența reciprocă cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”.

Remarcile lui Putin au venit pe măsură ce au crescut îngrijorările cu privire la o iminentă invazie rusă la scară largă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs emoționant joi dimineața că conducerea rusă a aprobat acțiunea militară în Ucraina și a promis că țara se va apăra.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close