Antena 3 CNN Externe Războiul Rece: Alianţa de apărare occidentală, dizolvată

Războiul Rece: Alianţa de apărare occidentală, dizolvată

Războiul Rece: Alianţa de apărare occidentală, dizolvată
01 Apr 2010   •   03:41


Alianţa de apărare a Uniunii Europei Occidentale - WEU din perioada Războiului Rece, creată după al Doilea Război Mondial, a fost dizolvată, a anunţat preşedinţia organizaţiei.
WEU a fost format de Belgia, Marea Britanie, Franţa, Luxemburg şi Olanda în 1948 şi s-a extins pentru a include Germania, Italia, Spania şi altele, dar rolul său a dispărut cu NATO şi UE oferind securitate în Europa.
"WEU şi-a îndeplinit rolul său istoric. De aceea noi am decis să închidem tratatul şi de aceea să închidem organizaţia" .
Cele 10 state membre au cerut preşedinţiei să închidă total operaţiunile organizaţiei până la finele lui iunie 2011. Ministrul belgian de externe, Steven Vanackere, arăta că "din punct de vedere al bugetului, menţinerea WEU a devenit dificilă de apărat."
Vanackere a adăugat că speră ca dialogul de apărare din cadrul WEU să continue în altă formă.
Principiile fondaroare ale WEU erau "de a asigura asistenţă una alteia în a rezista oricărei politici de agresiune", şi "de a promova unitatea şi a încuraja integrarea progresivă a Europei".
În acelaşi an în care a fost format, organismul occidental a început să fie eclipsat cu formarea NATO, şi includerea cheie a SUA. În plus a devenit desuet după trecerea Războiului Rece, formarea UE din 27 de state şi NATO care răspunde o Europă paşnică.
Incluzând statele asociate şi observatoare, WEU este format din 28 de stat, incluzând majoritatea membrilor UE, alături de Islanda, Norvegia şi Turcia.
Are un buget de 13 milioane de euro şi un personal de 60 persoane.
Antena3.ro

×
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close