Antena 3 CNN Externe Războiul rece între Rusia şi Ucraina: cetăţenii cu cetăţenie dublă o vor pierde pe cea ucraineană

Războiul rece între Rusia şi Ucraina: cetăţenii cu cetăţenie dublă o vor pierde pe cea ucraineană

Războiul rece între Rusia şi Ucraina: cetăţenii cu cetăţenie dublă o vor pierde pe cea ucraineană
11 Dec 2008   •   08:19

Conflictul mocnit dintre Rusia şi Ucraina continuă cu o iniţiativă a Kievului. Preşedintele Viktor Iuşcenko a dispus adoptarea unei legi prin care ucrainenii care au cetăţenie dublă o vor pierde pe cea ucraineană - o măsură ce va irita cu siguranţă Federaţia Rusă. Aceasta este de fapt mizată de măsura în cauză, cunoscută fiind practica Moscovei de a acorda cetăţenie rusă persoanelor din unele regiuni cheie ale fostei URSS. Legea se va aplica pentru zeci de mii de ucraineni care au cetăţenia rusă, inclusiv liderul rusofil al opoziţiei, Viktor Ianukovici.
?Desigur, problema eliberării paşapoartelor de către alte state există, iar o astfel de practică este absolut inadmisibilă în relaţia dintre parteneri strategici, aşa cum sunt de exemplu raporturile între Ucraina şi Rusia. Este vorba de o încălcare gravă a normelor dreptului internaţional şi de o lipsă de respect faţă de un alt stat suveran, pe teritoriul căruia (aşa cum stipulează art.4 din Constituţia Ucrainei) dubla cetăţenie este interzisă?, a declarat preşedintele Viktor Iuşcenko.
Ucraina se teme că Rusia ar putea aplica în Crimeea aceeaşi metodă ca cea folosită în Georgia. În luna august trupele ruse au intrat pe teritoriul georgian pentru a apăra cetăţenii ruşi din Osetia de Sud, unde 90% din populaţie deţine paşaport rus, urmare a unei practici de ani în care Moscova a acordat la scară largă cetăţenie locuitorilor din republica separatistă georgiană.
Aceeaşi metodă este aplicată de ceva vreme şi locuitorilor din Crimeea, peninsulă ce a aparţinut Rusiei. În ultimele luni, campania de acordare a cetăţeniei s-a intensificat, ceea ce a dus şi la o reacţie a Ucrainei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina razboiul din Georgia Crimeea
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close