Antena 3 CNN Externe Reacţia Belarusului după noile sancţiuni impuse de UE şi SUA

Reacţia Belarusului după noile sancţiuni impuse de UE şi SUA

Belarusul consideră noile sancţiuni care i-au fost impuse de Occident drept o ”declaraţie de război ecomomic”, avertizează marţi, într-un comunicat, Ministerul belarus de Externe.

Reacţia Belarusului după noile sancţiuni impuse de UE şi SUA
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    22 Iun 2021   •   19:33

"Am spus de nenumărate ori că sancţiunile afectează interesele cetăţenilor, că ele sunt contraproductive şi vicioase. Totuşi, aceste acţiuni distructive deliberate continuă", a transmis Ministerul belarus al Afacerilor Externe într-un comunicat, potrivit Reuters.

Denunţând "acţiuni ostile" şi "presiuni asupra unui stat suveran", ministerul a ironizat declaraţiile statelor occidentale, "care seamănă cu o parodie de logică şi de bun simţ".

În opinia Minskului, aceste noi sancţiuni "frizează o declaraţie de război economic".

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (CAE), care s-a desfăşurat la Luxemburg. Discuţiile au fost despre relaţia dintre Rusia şi Uniunea Europeană, rolul UE în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, precum şi situaţia din Mali, Liban, Iran, relaţia UE-Turcia şi Etiopia.

De asemenea, au avut dezbateri referitoare la evoluţiile din Belarus şi au participat la un mic dejun cu liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Discuţiile au vizat şi America Latină şi Irak, inclusiv în cadrul unui schimb de opinii informal cu ministrul de externe irakian, Fuad Hussein.

„În cadrul discuţiei pe tema situaţiei din Belarus, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat adoptarea astăzi a celui de-al patrulea pachet de sancţiuni vizând persoane fizice şi entităţi implicate în represiune, ca măsură de răspuns la continuarea acţiunilor inacceptabile ale regimului de la Minsk, inclusiv la recentul incident legat de deturnarea unui zbor civil al unei companii aeriene din UE.

A subliniat necesitatea unei abordări ambiţioase privind adoptarea rapidă de sancţiuni economice relevante, ca mesaj politic puternic pentru regimul de la Minsk.

Oficialul român a salutat publicarea de către Comisia Europeană a Planului economic pentru un Belarus democratic, idee propusă de România prin co-semnarea de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, împreună cu omologii din Polonia şi Lituania, a unei scrisori, în octombrie 2020.

Toate aceste acţiuni ale UE reprezintă un mesaj clar de sprijin pentru populaţia din Belarus, inclusiv prin implementarea Planului atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Ministrul Aurescu a indicat, de asemenea, importanţa unei coordonări adecvate cu privire la sancţiuni cu partenerii UE - SUA, Regatul Unit, Canada”, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

×
Subiecte în articol: Belarus sanctiuni Klaus Iohannis
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close