x close

Rebelii din Libia au respins propunerea de încetare a focului

de Antena3    |    12 Apr 2011   •   10:19
Rebelii din Libia au respins propunerea de încetare a focului 483 Foto: Mediafax/ AFP

Rebelii din Libia au respins propunerea de încetare a focului, avansată de o delegaţie a Uniunii Africane. Conducerea insurgenţilor cere ca orice plan de pace să prevadă înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi şi a familiei sale.

Luni, conducătorul libian a acceptat doar teoretic armistiţiul, pentru că trupele sale au continuat să bombardeze oraşele controlate de rebeli.

Rebelii libieni au recucerit oraşul Ajdabiya, din estul ţării, datorită sprijinului aerian oferit de forţele NATO. Luptele continuă în jurul marelui port petrolier Brega, fără să fie clar deocamdată cine îl controlează.

În vest, forţele lui Gaddafi continuă să bombardeze Misrata, deşi televiziunea oficială afirmă că localnicii susţin regimul de la Tripoli.

Uniunea Europeană este dispusă să trimită o misiune umanitară în ajutorul celor 300.000 de locuitori din Misrata. Regimul lui Gaddafi avertizează, însă, că o asemenea misiune ar putea întâmpina "rezistenţa violentă a poporului". La rândul lor, insurgenţii resping încetarea focului cât timp Gaddafi şi familia sa nu cedează puterea.

Cel mai cunoscut dintre fiii conducătorului libian spune, însă, că o asemenea cerere este "ridicolă".

"Plecarea lui Gaddafi nu va schimba nimic, deoarece poporul libian nu le va permite acelor grupuri de terorişti să conducă ţara", spune Saif El-Islam Gaddafi.

Fostul ministru de externe al lui Gaddafi, refugiat la Londra, a chemat ambele tabere să evite războiul civil, pentru ca Libia să nu devină o ţară fără de lege.

Ministrul de Externe al Franţei este de părere că NATO nu depune eforturi suficiente pentru a distruge armele folosite de forţele lui Muammar Gaddafi în Libia, potrivit BBC News.

"NATO trebuie să-şi joace rolul său deplin, pentru că a vrut să preia conducerea în operaţiuni", a spus ministrul Alain Juppe.

Citeşte mai multe despre:

Libia Muammar Gaddaffi putere rebeli
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati