Antena 3 Externe Rebelii libieni înaintează spre capitala Tripoli. Bilanţul luptelor a ajuns la 70 de morţi şi cel puţin 300 de răniţi

Rebelii libieni înaintează spre capitala Tripoli. Bilanţul luptelor a ajuns la 70 de morţi şi cel puţin 300 de răniţi

05 Mar 2011   •   18:45
Rebelii libieni înaintează spre capitala Tripoli. Bilanţul luptelor a ajuns la 70 de morţi şi cel puţin 300 de răniţi
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP

Luptele teritoriale din Libia sunt din ce în ce mai sângeroase. 70 de oameni au murit şi cel puţin 300 au fost răniţi în urma confruntărilor dintre insurgenţi şi armata libiană.  Rebelii îşi continuă cucerirea oraşelor şi înaintează spre Tripoli, ultimă fortăreaţă a familiei Gaddafi.

Gaddafi reacţionează violent după ce rebelii libieni cuceresc oraş după oraş şi se apropie simţitor de Tripoli. Armata libiană a fost înfrântă însă în oraşului Ras Lanuf, o zonă petrolieră importantă, iar zeci de soldaţi au căzut prizonieri insurgenţilor.

Prima prădată a fost una dintre reşedinţele liderului de la Tripoli. După câteva ore, revoluţionarii îşi anunţau victoria şi îşi arborau steagurile pe instituţiile importante ale oraşului.

Rebelii câştigă teren şi după ce au cucerit estul ţării, au mutat câmpul de luptă în partea de vest. Oraşele Ben Jawad şi Zawiya sunt sub controlul insurgenţilor.

Cel puţin 70 de oameni au murit şi câteva sute au fost răniţi în Zawyia, o localitatea aflată la 48 de kilometri de capitală, după ce tancurile au bombardat piaţa centrală. Familia Gaddafi refuză însă să lase Libia în mâinile rebelilor şi ameninţă cu un război civil.

Trupele britanice au anunţat că sunt gata să intre pe teritoriul libian, dar numai pentru a oferi ajutor umanitar, susţin oficialii de la Londra.

 

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close