Antena 3 CNN Externe Rebelii sirieni au fost antrenaţi în secret de SUA

Rebelii sirieni au fost antrenaţi în secret de SUA

Rebelii sirieni au fost antrenaţi în secret de SUA
de M.T.    |    21 Iun 2013   •   22:39

Rebelii sirieni au fost antrenaţi în secret de Statele Unite, susţine Los Angeles Times în ediţia sa electronică.

Mai mulţi agenţi CIA şi trupele speciale ale SUA s-a ocupat de antrenamentul rebelilor sirieni încă de anul trecut, cu câteva luni înainte ca preşedintele Barack Obama să aprobe direct înarmarea lor, potrivit unor oficiali americani şi ai comandanţilor forţelor rebele.

Pregătirea care s-a desfăşurat în bazele americane din Turcia şi Iordania, precum şi decizia lui Obama din această lună de a furniza arme şi muniţie rebelilor au crescut speranţele acestora că Washingtonul va oferi şi armament greu opoziţiei siriene.

În ciuda sprijinului primit până în prezent, rebelii sirieni susţin că nu dispun de armele necesare pentru a relua ofensiva în războiul civil.

Efortul SUA de a-i ajuta pe rebeli este limitat de îndoielile pe care preşedintele american continuă să le aibă cu privire la participarea într-un conflict care a ucis deja peste 100.000 de oameni, dar şi de temerile administraţiei de la Casa Albă că militanţii islamici care conduc acum războiul împotriva lui Bashar Assad ar putea deţine controlul unei părţi din armamentul american la sfârşitul ostilităţilor.

Antrenamentele din Iordania şi Turcia au implicat luptători ai Armatei Siriene Libere, un grup de rebeli pe care administraţia lui Obama a promis că-l va ajuta din punct de vedere militar, a precizat un oficial american sub protecţia anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să ofere detalii despre acest subiect.

Nu se cunoaşte numărul exact al rebelilor pregătiţi de forţele americane, dar un comandant al luptătorilor sirieni a dezvăluit că, în Iordania, la antrenamente participau între 20 şi 45 de insurgenţi în acelaşi timp.

În timpul antrenamentelor, care durau aproximativ două săptămâni, rebelii erau iniţiaţi în folosirea armelor şi a rachetelor antitanc, precum şi în folosirea armelor antiaeriene

Programul a început în luna noiembrie a anului trecut şi, potrivit unui reprezentant al insurgenţilor, agenţii CIA din taberele de antrenament au încercat în permanenţă să obţină informaţii din interiorul Siriei.

Rebelilor li s-au promis suficiente arme din partea americanilor pentru a putea obţine un avantaj militar asupra armatei bine echipate a regimului lui Assad, dar acestea au întârziat, iar opozanţii regimului de la Damasc au fost nevoiţi să aştepte sprijin timp de mai multe luni.

Oficialii americani s-au arătat dispuşi să-i sprijine pe rebeli în special cu arme antitanc, pentru ca aceştia să poată distruge blindatele folosite de forţele guvernamentale.

În privinţa armelor antiaeriene, despre care rebelii susţin că au nevoie în lupta cu avioanele lui Assad, administraţia de la Washington este mai reţinută, din cauza temerilor că acestea ar putea ajunge în mâinile Al Nusra, cel mai important grup din coaliţia rebelă, pe care SUA o privesc ca un aliat al Al Qaeda.

Potrivit sursei citate, CIA şi Casa Albă au refuzat să comenteze informaţiile referitoare la aceste antrenamente secrete, confirmate însă de o serie de oficiali, dar doar sub protecţia anonimatului.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close