Antena 3 CNN Externe Sfatul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru președintele rus Vladimir Putin cu privire la un război în Ucraina

Sfatul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru președintele rus Vladimir Putin cu privire la un război în Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că nu ar fi înțelept ca Rusia să lanseze un conflict militar în Ucraina și a făcut apel la dialog, notează presa internațională.

Sfatul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru președintele rus Vladimir Putin cu privire la un război în Ucraina
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    27 Ian 2022   •   10:36

El a precizat că Turcia va face "ceea ce este necesar, în calitate de membru NATO".

Într-un interviu la postul de televiziune NTV, Erdogan a precizat că l-a invitat pe omologul rus în Turcia, în demersul de a ajuta părțile să ajungă la o soluție diplomatică și de a deschide o cale spre pace.

El a menționată că așteaptă un răspuns din partea Moscovei.

"Repet, suntem gata să facem tot ce este necesar și le-am transmis aceste mesaje președintelui Putin și președintelui Zelenski.

red că ambele țări sunt conștiente de sinceritatea și buna intenție a Turciei", a insistat Erdogan. 

Criza ar trebui rezolvată "evitând folosirea forței", a estimat liderul turc, exprimându-și speranța că NATO va avea succes în acest sens.

Turcia a prezentat pentru prima dată oferta de mediere în noiembrie.

Săptămâna trecută, surse diplomatice au declarat că atât Rusia, cât și Ucraina sunt deschise ca Turcia să joace un rol în rezolvarea crizei.

Erdogan: "Un atac armat al Rusiei nu ar fi înțelept"

Erdogan a precizat că va discuta cu Zelenski în timpul unei vizite pe care o va face în Ucraina la începutul lunii februarie. De asemenea, președintele turc urmează să discute curând, fie telefonic, fie față în față, cu Vladimir Putin.

Liderul de la Ankara a mai arătat că este nevoie de un dialog cuprinzător, care să abordeze unele din preocupările de securitate ale Rusiei și că, în același timp, trebuie să i se explice Moscovei că unele din cererile sale nu sunt plauzibile.

"Sper că Rusia nu va recurge la un atac armat și nu va ocupa Ucraina. Un astfel de pas nu va fi un act înțelept pentru Rusia sau regiune", a concluzionat Erdogan.

Ankara are legături bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, dar se opune politicilor ruse din Siria și Libia și s-a împotrivit anexării peninsulei Crimeea în 2014.

Însă, deși cooperează cu Rusia în domeniul apărării și energiei, Ankara a vândut drone militare Ucrainei, ceea ce a iritat Moscova.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan Vladimir Putin
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close