Redresarea pachebotului Concordia, o operaţiune fără precedent şi deosebit de dificilă

de A.M.P    |    16 Iul 2013   •   11:29
Redresarea pachebotului Concordia, o operaţiune fără precedent şi deosebit de dificilă Foto: media.northjersey.com
Redresarea navei Concordia, naufragiată de un an şi jumătate în apropierea Insulei Giglio, ar putea fi amânată, o eventualitate care sporeşte neliniştea, cu o zi înainte de reluarea procesului contra fostului comandant Francesco Schettino, informează AFP.
   
Redresarea şi repunerea pe linia de plutire a aceastei uriaşe nave de croazieră, cu o lungime de 290 de metri, nemişcată după accidentul tragic din noaptea de 13 ianuarie, când s-a lovit puternic de o stâncă - un accident soldat cu 32 de morţi -, constituie o operaţiune fără precedent.
   
Recent, pe partea stângă a navei au fost amplasate schele uriaşe. Nava va fi redresată cu ajutorul unui sistem complex de macarale şi cabluri, care o vor ajuta să plutească.
   
Până în prezent, Costa şi grupul Titan Micoperi, însărcinat tehnic cu operaţiunea, au anunţat începerea operaţiunii în septembrie şi că sunt necesare între şapte-zece săptămâni pentru tractarea navei către un port în care să fie dezmembrată.
   
Însă şeful Protecţiei Civile italiene Franco Gabrielli a temperat entusiasmul general, într-un recent interviu de televiziune, evocând o lipsă a garanţiilor asupra a ceea ce se va întâmpla atunci când nava va fi repusă în poziţie verticală.
   
"Chiar dacă inginerii au efectuat simulări şi emis ipoteze, nu ştim până la ce nivel stâncile au penetrat flancul navei, ce tip de deschidere au provocat şi în ce condiţiile se află de fapt structura", a spus Gabrielli.
   
Scafandri din cadrul poliţiei judiciare şi experţi au inspectat luni fundul mării, pentru a verifica starea în care se află algele şi habitatul crevetelor în apropiere de nava Concordia.
   
În afară de capetele de acuzare de omucideri multiple prin imprudenţă, naufragiu şi abandonarea navei, Schettino va fi judecat începând de miercuri pentru un presupus prejudiciu cauzat mediului.x close