Antena 3 CNN Externe Referendum împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex în Croaţia, la 1 decembrie

Referendum împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex în Croaţia, la 1 decembrie

Referendum împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex în Croaţia, la 1 decembrie
Sursa foto: Foto: BBC
de S.T.    |    08 Noi 2013   •   21:34

Parlamentul croat a aprobat, vineri, convocarea pentru 1 decembrie a unui referendum împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, în pofida opoziţiei militanţilor pentru drepturile homosexualilor, care au denunţat un demers discriminator, relatează AFP.
   
Parlamentul a organizat acest vot la cererea unei organizaţii conservatoare denumite "În numele familiei", care a strâns printr-o petiţie 700.000 de semnături din partea cetăţenilor care vor ca în Constituţie căsătoria să fie definită ca "o uniune între un bărbat şi o femeie".
   
Actuala Constituţie nu dispune de nicio definiţia a căsătoriei.
   
O sută patru deputaţi din totalul de 151 ai Parlamentului au votat în favoarea referendumului, iar 13 au votat împotrivă. Cinci deputaţi s-au abţinut.
   
Ţară balcanică având 4,2 milioane de locuitori, dintre care aproximativ 90% sunt de confesiune catolică, Croaţia a aderat la UE în iulie.
   
Căsătoria între persoanele de acelaşi sex nu este autorizată în Croaţia, dar mişcările conservatoare afirmă că vor să blocheze o astfel de eventualitate, după anunţul Guvernului privind o nouă legislaţie în materie, care vizează autorizarea parteneriatului înregistrat.

Apărătorii drepturilor omului şi militanţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali) afirmă că un astfel de referendum este "discriminator".

Ei au cerut Curţii Constituţionale să îşi dea avizul în legătură cu legalitatea sa.

×
Subiecte în articol: Croatia referendum Constitutie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close