Antena 3 CNN Externe Referendum, în Irlanda: Alegătorii decid dacă aprobă Tratatul de la Lisabona

Referendum, în Irlanda: Alegătorii decid dacă aprobă Tratatul de la Lisabona

Referendum, în Irlanda: Alegătorii decid dacă aprobă Tratatul de la Lisabona
02 Oct 2009   •   09:02


Alegătorii irlandezi decid, vineri, într-un referendum dacă aprobă Tratatul de la Lisabona. Autorităţile de la Dublin şi Bruxelles speră că sondajele care indică victoria susţinătorilor textului se vor confirma. La primul referendum, organizat în iunie 2008, peste 53 la sută dintre irlandezi s-au pronunţat împotriva Tratatului.

Specialiştii susţin că referendumul organizat în Irlanda va influenţa, indiferent de rezultat, scena politică europeană. Dacă alegătorii irlandezi vor aproba Tratatul de la Lisabona, ţările din Uniune Europeană vor intra în competiţie pentru preşedinţie, iar dacă îl vor respinge, Europa poate intra într-o criză profundă. Tratatul prevede, printre altele, înfiinţarea unui post permanent de preşedinte al Uniunii, cu un mandat de maximum cinci ani. Părerile irlandezilor sunt însă împărţite.

În perioada dintre primul şi cel de-al doilea referendum, Irlanda a fost afectată şi de criza economică, iar irlandezii nu-şi mai pot permite luxul de a vota împotrivă.

Chiar dacă alegătorii irlandezi aprobă Tratatul, care trebuie ratificat de toate cele 27 de ţări membre, acesta mai trebuie semnat şi de preşedintele ceh, cunoscut pentru orientarea sa eurosceptică. El a anunţat deja că va amâna cât mai mult timp posibil semnarea documentului, în aşteptarea revenirii la putere a conservatorilor britanici, care vor să convoace un referendum în acest sens.

Antena 3

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close