Antena 3 CNN Externe Referendum în Turcia. Țara se transformă dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială

Referendum în Turcia. Țara se transformă dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială

Referendum în Turcia. Țara se transformă dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială
Sursa foto: Foto: Facebook / Recep Tayyip Erdoğan
17 Apr 2017   •   08:42

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a revendicat duminică o victorie strânsă la refrendumul privind extinderea prerogativelor sale, iar opoziţia, care îl acuză de derive autoritare, susţine că votul a fost fraudat, relatează AFP.

Şeful Înaltei Comisii Electorale (YSK) a confirmat victoria taberei “da” la consultarea populară, precizând că devansează tabăra “nu” cu aproximativ 1,25 de milioane de voturi, în condiţiile în care, la acel moment, rămăseseră numai 600.000 de buletine de numărat, scrie News.ro.

Aproximativ 55,3 milioane de turci au fost chemaţi la vot, iar rata de participare a fost revizuită la 85%, faţă de 86% cât fusese anunţat iniţial, potrivit YSK.

După referendum, cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială. Modificările includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Modificările vor intra în vigoare după alegerile generale din noiembrie 2019.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close