Antena 3 CNN Externe Regele Juan Carlos: "Dacă nu abdicam acum, trebuia să mai aștept doi ani"

Regele Juan Carlos: "Dacă nu abdicam acum, trebuia să mai aștept doi ani"

Regele Juan Carlos: "Dacă nu abdicam acum, trebuia să mai aștept doi ani"
05 Iun 2014   •   10:52

Regele Juan Carlos se gândea să abdice de multă vreme, cu toate că decizia a fost luată în considerare în luna ianuarie. Monarhul s-a gândit că, dacă nu ar fi abdicat la momentul în care și-a anunțat decizia, ar fi trebuit să aștepte încă doi ani, să treacă anul electoral 2015, cu alegeri regionale în primăvară și generale în ultimele luni ale anului, informează AGERPRES.
Era un lucru necesar, spun aproape toate persoanele care au legături de prietenie cu Regele Juan Carlos. Pentru aceștia, anunțul abdicării făcut de monarh a fost, de fapt, o surpriză relativă. Apropiații regelui susțin că acesta, de altfel extrem de exigent cu privire la stabilitatea instituției monarhice, se gândea de multă vreme la abdicare.

Regelui i-ar fi plăcut să împlinească 40 de ani de domnie, însă calendarul nu îi permitea acest lucru. Aniversarea ar fi avut loc pe 22 noiembrie 2015 (a fost proclamat rege în 1975), o dată ce ar fi coincis aproape exact cu următorul scrutin legislativ general. În plus, una dintre dorințele cele mai arzătoare ale monarhului era să ia decizii extrem de importante, cum a fost cea a abdicării, de pe poziții consolidate, de la înălțime, și nu în convalescență (pe fondul numeroaselor operații suferite în ultimii ani).

Astfel, regele a început să caute data cea mai bună pentru a face anunțul abdicării. Monarhul vroia să fie într-o situație bună din punct de vedere fizic, dar mai ales să nu intervină decizia lui în niciun fel într-o dezbatere electorală sau politică de anvergură. Astfel, după alegerile europene, rămânea numai luna iunie 2014, întrucât toamna avea să fie marcată de dezbaterea privind bugetul de stat, iar anul viitor urmează să aibă loc două scrutine electorale importante în Spania



×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close