Antena 3 CNN Externe Regimul din Siria pregătea atacuri cu arme chimice. Planul lui Assad a fost dejucat de Israel

Regimul din Siria pregătea atacuri cu arme chimice. Planul lui Assad a fost dejucat de Israel

Regimul din Siria pregătea atacuri cu arme chimice. Planul lui Assad a fost dejucat de Israel
Sursa foto: Foto: militarynewsnetwork.com
de M.Z.    |    08 Ian 2013   •   16:39

Regimul din Siria pregătea un atac cu arme chimice, la sfârşitul lui noiembrie 2012, însă planul a fost dejucat de serviciile de spionaj israeliene, care au transmis informaţiile Statelor Unite, potrivit unor surse citate de presa israeliană şi americană, informează Mediafax.

Mai mulţi comandanţi militari israelieni au luat legătura cu Pentagonul, în ultimele zile ale lunii noiembrie, şi au transmis că trupele siriene pregăteau arme chimice la două depozite de armament.

Cel mai probabil, scrie New York Times, era vorba de gaz sarin în dispozitive de 225 de kilograme care urmau să fie lansate din avioane împotriva insurgenţilor.

După numai câteva ore, preşedintele Barack Obama a fost informat că armele fuseseră încărcate în vehicule care urmau să le transporte la baze aeriene.

SUA, prin vocea secretarului de Stat Hillary Clinton, au lansat imediat un semnal de alarmă privind presupusele intenţii ale preşedintelui Bashar al-Assad, liderul regimului din Siria, ţară care se confruntă, de aproape doi ani, cu revolte reprimate violent care au degenerat într-un conflict civil soldat cu 60.000 de morţi.

Statele Unite, Uniunea Europeană, ţările arabe, Rusia, China, Irakul şi Turcia au transmis, de atunci, avertismente repetate regimului de la Damasc, somându-l să nu utilizeze arme chimice, considerate arme de distrugere în masă şi interzise de reglementările internaţionale.

"Cred că ruşii au înţeles că o astfel de situaţie ar fi forţat Statele Unite să intervină în Siria", a declarat un oficial din cadrul Pentagonului, conform site-ului de ştiri israelian Ynetnews.

În ultima lună a anului trecut, opoziţia siriană a semnalat cel puţin două incidente în care armata siriană ar fi utilizat arme chimice, dar informaţiile nu au fost confirmate din alte surse. Regimul de la Damasc a dat asigurări că nu va folosi niciodată arme chimice într-o situaţie conflictuală internă.




×
Subiecte în articol: Siria Israel Siria Barack Obama
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close