Antena 3 CNN Externe Regimul iranian închide gura opoziţiei, a presei şi a protestatarilor

Regimul iranian închide gura opoziţiei, a presei şi a protestatarilor

Regimul iranian închide gura opoziţiei, a presei şi a protestatarilor
Sursa foto: iran demonstratii
17 Iun 2009   •   17:10

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a calificat protestele provocate de alegerile de săptămâna trecută ca opera "celor ce caută tensiuni" după a patra zi de mitinguri în Teheran. De asemenea, el a părut să excludă orice schimbare a rezultatului alegerilor referindu-se la Mahmoud Ahmadinejad ca la "preşedintele ales".
Apelul lui Khamenei la calm urmează unei aparente concesii a regimului, care a promis să numere unele voturi ale scrutinului de vineri, câştigat de Ahmadinejad. Dar autorităţile au respins cererea învinsului Mir Hossein Mousavi de a anula alegerile şi nici nu au specificat cât de extinsă va fi renumărătoarea.
Intervenţia lui Khamenei vinde pe fondul mitingurilor susţinătorilor lui Mousavi, care s-au strâns cu miile în faţa televiziunii iraniene de stat, după o demosntraţie separată în favoarea lui Ahmadinejad.
Cu toate acestea numărul celor pe străzi a fost cu mult mai mic decât cei 500.000 -1 milion de persoane care au participat la mitingurile opoziţiei de luni, când miliţia Basij a împuşcat un om şi alţi câţiva au fost răniţi. În total, şapte oameni au fost raportaţi ca fiind ucişi.
Potrivit rezultatelor oficiale, Ahmadinejad a obţinut 63% din voturi, iar 34% i-au revenit lui Mousavi.
Guvernul a ordonat tuturor jurnaliştilor străini care nu stau în permanenţă acolo să părăsească imediat ţara şi a interzis orice relatare a evenimentelor din stradă.
În declaraţiile sale, Khamenei a chemat la toleranţă şi a spusă că cei ce contestă rezultatul alegerilor pătează "frumoasa" imagine creată de prezenţa la vot-un record de 85%.
În plus, doi importanţi oficiali reformatori iranieni, Said Hajarian şi Mohammad Ali Abtahi, ambii apropiaţi ai fostului preşedinte Mohammad Khatami şi consilieri ai lui Mousavi, au fost arestaţi .

Antena3.ro

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close