Antena 3 CNN Externe Regina Beatrix a Olandei va abdica. Îi va ceda coroana fiului său

Regina Beatrix a Olandei va abdica. Îi va ceda coroana fiului său

Regina Beatrix a Olandei va abdica. Îi va ceda coroana fiului său
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Apr 2013   •   17:22

În Olanda au început pregătirile pentru ceremonia de abdicare a Reginei Beatrix. La 75 de ani, suverana crede că a venit momentul să predea coroana fiului său. Aşa că, începând de marţi, olandezii vor avea din nou un rege.

Pe 30 aprilie, de Ziua Reginei, olandezii se îmbracă de obicei în haine portocalii şi petrec în stradă de dimineaţă până târziu în noapte. Anul acesta însă, festivităţile vor fi marcate de abdicarea Reginei Beatrix. Tot marţi, Willem Alexander va deveni primul rege al Olandei în 120 de ani.

Regina Beatrix urmează exemplul mamei şi bunicii sale, care au abdicat şi ele. Actuala suverană nu a fost, întotdeauna, foarte populară. În tinereţe, a fost criticată pentru căsătoria cu un german, recrutat cândva, fără voia sa, în armata nazistă.

Cu timpul însă, regina Beatrix a cucerit inimile supuşilor, mai ales prin prezenţa în mijlocul poporului de "Ziua Reginei", pe 30 aprilie.

Viitorul rege Willem-Alexander, în vârstă de 45 de ani, a avut parte şi de contestatari. Mai ales când şi-a ales soţia, Maxima, o argentiniană fără titlu nobiliar, fiica unui fost ministru al dictaturii militare din ţara sa. Ca să calmeze spiritele, tatăl prinţesei nici nu a venit la nuntă.

Potrivit sondajelor, 73 la sută din olandezi doresc menţinerea monarhiei iar 89 la sută au opinii favorabile despre viitorul rege.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close