Antena 3 CNN Externe Regina Elisabeta a Marii Britanii, despre ziua încoronării sale: „A fost îngrozitor”

Regina Elisabeta a Marii Britanii, despre ziua încoronării sale: „A fost îngrozitor”

Regina Elisabeta a Marii Britanii, despre ziua încoronării sale: „A fost îngrozitor”
09 Ian 2018   •   09:35

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a descris o plimbare "îngrozitoare" cu trăsura ce a avut loc cu ocazia ceremoniilor dedicate încoronării sale, în 1953, plângându-se de confortul redus al acelui mijloc de transport, în una dintre rarele apariţii televizate ale sale, potrivit unor fragmente difuzate luni de BBC care fac parte dintr-un documentar dedicat suveranei britanice, informează AFP.

"A fost îngrozitor! (Acea trăsură, n.r.) consta doar în nişte suspensii căptuşite cu piele. Nu e deloc ceva confortabil", a declarat regina referindu-se la Gold State Coach, o trăsură utilizată în timpul ceremoniilor de încoronare de fiecare monarh britanic începând cu regele George al IV-lea în 1821.

Trăsura a fost construită în secolul al XVIII-lea şi a fost utilizată de regina Elisabeta a II-a în timpul ceremoniilor dedicate încoronării sale, dar şi cu alte ocazii, precum jubileul de aur, celebrat în 2002.

În acelaşi documentar, Majestatea Sa evocă şi bijuteriile Coroanei ce au fost utilizate în timpul încoronării sale: "Există câteva inconveniente legate de coroanele regale. Însă ele sunt obiecte foarte importante".

Documentarul, intitulat "The Coronation", prezintă ceremoniile organizate pe 2 iunie 1953 cu ocazia încoronării reginei Elisabeta a II-a, în urma morţii în anul precedent a tatălui ei, regele George al VI-lea.

În prezent în vârstă de 91 de ani, Elisabeta a II-a este cel mai vârstnic şef de stat în exerciţiu şi, în acelaşi timp, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria monarhiei britanice.

"Am asistat la o încoronare şi am fost eu însămi încoronată, ceea ce este destul de remarcabil", spune regina Elisabeta a II-a în fragmentele dfuzate luni de BBC. "A fost cumva, presupun, cu adevărat, începutul vieţii mele de suverană", a adăugat regina britanică.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Regina Elisabeta
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close