Antena 3 CNN Externe Reparaţiile pentru acceleratorul de particule de la Geneva vor costa 23 milioane de euro

Reparaţiile pentru acceleratorul de particule de la Geneva vor costa 23 milioane de euro

Reparaţiile pentru acceleratorul de particule de la Geneva vor costa 23 milioane de euro
02 Ian 2009   •   21:46

În 2009 va fi reluat, la Geneva, ceea ce specialiştii au numit "Experimentul secolului". Este vorba despre celebrul proiect LHC. Mai întâi, însă, trebuie reparat accelaratorul de particule. Costurile acestor reparaţii se ridică la 23 de milioane de euro.
Cel mai costisitor experiment ştiinţific din lume, care îşi propune să afle secretele formării universului, va fi reluat în primăvara acestui an. Experimentul va fi reluat abia după ce acceleratorul va fi din nou răcit la temperatura de minus 271°C.
Lansat la 10 septembrie 2008, aparatul s-a stricat până acum de două ori. El nu a funcţionat în total decât patru zile. Ultima oară, instalaţia a fost oprită din cauza unei scurgeri de heliu, gaz folosit pentru răcirea acceleratorului de particule.
Centrul European pentru Cercetare Nucleară a explicat că de vină a fost o conexiune electrică defectuoasă dintre doi magneţi.
Lucrările la experimentul secolului, care a mobilizat mii de cercetători din întreaga lume, au costat circa cinci miliarde de euro. Proiectul a demarat în urmă cu 25 de ani, dar lucrările pentru construirea acceleratorului au început în 1996, în Alpii elveţieni.
Tot anul acesta, cercetătorii ruşi ar putea demara construcţia unui nou accelerator de particule, chiar mai mare decât cel realizat de europeni. Proiectul a fost iniţiat de Institutul de Cercetare Nucleară din Dubna. Un grup de oameni de ştiinţă străini a vizitat deja locaţia viitorului accelerator, din apropiere de Moscova.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: LHC geneva accelerator de particule
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close