Antena 3 CNN Externe Reportaj al jurnaliştilor francezi despre romii expulzaţi: Viaţa e dură în România (VIDEO)

Reportaj al jurnaliştilor francezi despre romii expulzaţi: Viaţa e dură în România (VIDEO)

Reportaj al jurnaliştilor francezi despre romii expulzaţi: Viaţa e dură în România (VIDEO)
26 Aug 2010   •   12:57

Încă un avion cu romi a decolat joi dimineaţă de pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle cu destinaţia Bucureşti. În pofida criticilor, autorităţile franceze au promis o "accelerare a expulzărilor" şi se pare că se ţin de cuvânt. În acelaşi timp, soarta romilor i-a adus pe ziariştii francezi în ţara noastră. Nu au de ales. Plecarea din România este o problemă de supravieţuire. Asta este concluzia jurnaliştilor străini după ce au petrecut câteva zile în comunităţile de rromi.

Proaspăt expulzaţi din Franţa, aceşti romi ajung cu zecile pe aeroportul din Bucureşti. Pentru ei, această excursie este o întoarcere la origini. Într-un oraş precum Bărbuleşti. Din cei 7.000 de romi domiciliaţi aici, mai mult de jumătate au luat drumul Franţei. Să rămână în România, nu este o opţiune.

Aşa începe reportajul făcut de francezii veniţi în România să analizeze la "cald" ce îi determină pe romi să ia cale străinătăţii. Şi cine ar putea să le-o explice mai bine decât cei direct implicaţi, care au găsit şi un ţap ispăşitor pentru problemele lor.

?Viaţa e dură în România. Aşa este, suntem în criză. Dar copiii nu sunt vinovaţi cu nimic. De ce să îi condamnăm pe ei? Nu au ce să mănânce. Trăiesc de pe o zi pe alta. De asta pleacă. Şi iată că statul francez le întoarce spatele. Dar ştiţi că toate astea sunt din vina guvernului român. El a făcut din noi hoţi şi cerşetori!? le-a spus jurnaliştilor francezi Ion Cuţitaru, primarul din localitatea Bărbuleşti.

Ceea ce i-a şocat cel mai mult pe francezi este mizeria în care oamenii sunt obligaţi să trăiască. Dar şi indiferenţa autorităţilor care îi discriminează pe romi în ţara lor. Nu-i deci, de mirare, că sunt nerăbdători să facă drumul întors.

Observator

 

 

×
Subiecte în articol: romi expulzare reportaj jurnalisti francezi
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close