Antena 3 CNN Externe Republica Cehă nu vrea trupe NATO pe teritoriul ei

Republica Cehă nu vrea trupe NATO pe teritoriul ei

Republica Cehă nu vrea trupe NATO pe teritoriul ei
Sursa foto: foto: AGERPRES
12 Mai 2014   •   16:47

Republica Cehă nu dorește să găzduiască trupe NATO pe teritoriul ei, în ciuda conflictului din Ucraina, a declarat ministrul ceh al apărării, Martin Stropnicky, conform AGERPRES.
Poziția exprimată de oficialul ceh contrastează puternic cu cea a unor alte state din regiune, precum Polonia și țările baltice. Însă el a acuzat de asemenea Rusia că duce o "campanie de dezinformare'' în Republica Cehă și în alte țări europene cu privire la politicile și obiectivele Moscovei în Ucraina.

În contextul sporirii tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, a declarat săptămâna trecută că Alianța ar putea lua în calcul consolidarea prezenței sale militare în țările din flancul estic, unde ar putea disloca trupe permanente.

Oficialii polonezi au solicitat o astfel de prezență pe teritoriul țării lor și afirmă că lucrează la elaborarea unor propuneri practice care să fie discutate la summitul NATO din luna septembrie.

În schimb, la Praga nu se manifestă aceeași dorință, responsabilii cehi motivându-și poziția prin trista amintire a invadării Cehoslovaciei de trupele Pactului de la Varșovia în anul 1968, chiar dacă acum soldații NATO ar veni cu acceptul său. 'Fac parte din generația care a trecut prin experiența staționării a 80.000 de soldați sovietici în perioada de 'normalizare' (de după 1968) și încă este o problemă de ordin psihologic', explică ministrul Stropnicky.

El precizează că guvernul din care face parte ar putea lua în discuție o extindere a cooperării la capitolul instruirii armatei sau alte activități, dar nu și staționarea unor trupe străine.

Nu este pentru prima dată când Republica Cehă nu privește favorabil includerea sa în inițiative militare ale NATO. Ca urmare a opoziției opiniei publice din această țară, administrația americană a renunțat la planurile de a instala acolo un radar în cadrul sistemului antirachetă.

 



×
Subiecte în articol: trupe NATO
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close