Antena 3 CNN Externe Republica Moldova cere Rusiei să se retragă din Transnistria

Republica Moldova cere Rusiei să se retragă din Transnistria

Republica Moldova cere Rusiei să se retragă din Transnistria
05 Dec 2008   •   13:53

Şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, a cerut vineri Rusiei să îşi retragă "fără condiţii" trupele din regiunea separatistă prorusă Transnistria, în cadrul consiliului ministerial anual al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP. "Retragerea forţelor militare şi a muniţiilor ruse (...) trebuie să aibă loc în totalitate, fără condiţii şi în mod transparent", a declarat ministrul.
"Eşecul eforturilor (pentru reglementarea problemei transnistrene) provine din lipsa de voinţă politică a anumitor factori", a adăugat el, într-o acuzaţie transparentă la adresa Rusiei, care susţine tendinţele separatiste ale acestei regiuni. Stratan cere ca trupele ruse de la "frontiera" moldo-transnistreană să fie înlocuite de o "misiune civilă". Un război similar celui din anii '90 dintre moldoveni şi transnistreni susţinuţi de Rusia, spune Stratan, este puţin probabil.
Şeful delegaţiei americane la Helsinki pentru consiliul ministerial al OSCE, William Burns, consideră că prezenţa militară rusă din R. Moldova este o "problemă majoră" pentru Europa. OSCE încearcă să rezolve acest conflict îngheţat de la începutul anilor '90.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Republica Moldova Transnistria Rusia OSCE
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close