Antena 3 CNN Externe Republica Moldova este tot mai aproape de noi alegeri anticipate

Republica Moldova este tot mai aproape de noi alegeri anticipate

Republica Moldova este tot mai aproape de noi alegeri anticipate
18 Aug 2009   •   10:22

Comuniştii au anunţat că nu îl vor susţine pe Marian Lupu, posibilul candidat al opoziţiei, pentru preşedinţie. Fără votul a cel puţin opt comunişti, opoziţia nu va putea să îl schimbe pe Vladimir Voronin.

Comuniştii din Republica Moldova sunt hotărâţi să declanşeze alegerile anticipate. Vladimir Turcan, unul dintre liderii PCRM, a precizat înr-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant că formaţiunea politică nu va vota pentru un candidat la preşedinţie care, spune el, este trădător şi este de acord cu o politică naţionalistă radicală.

Liderul comunist nu exclude nici ca cel puţin opt dintre colegii săi să trădeze. În acest fel, partidele de opoziţie ar avea destule voturi în Legislativ pentru a-şi impune candidatul în funcţia de şef al statului.

Dacă acest lucru se va întâmpla, spune Turcan, comuniştii se vor retrage într-o opoziţie dură şi vor profita de situaţia grea în care este ţara pentru a creşte în sondaje.

Până atunci, însă, Vladimir Voronin, preşedintele în exerciţiu, trebuie să convoace noul parlament. Şedinţa de constituire ar putea avea loc la limita stabilită de legislaţie, în 28 august.

Potrivit unor surse citate de presa de la Chişinău, şedinta va fi una scurtă, doar de constituire a Legislativului, după care comuniştii vor solitica o pauză. Astfel, liberalii şi democraţii nu vor reuşi să constituie comisiile parlamentare şi nici să aleagă un nou preşedinte al Parlamentului.

În cazul în care nici luna viitoare legislativul nu va reuşi să aleagă preşedintele, în Republica Moldova vor avea loc noi alegeri anticipate, ce vor fi programate pentru anul viitor.

Antena 3


×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close