Antena 3 CNN Externe Republica Moldova expulzează zeci de diplomați din Rusia după "scandalul antenelor de spionaj"

Republica Moldova expulzează zeci de diplomați din Rusia după "scandalul antenelor de spionaj"

Guvernul Republicii Moldova a decis să reducă masiv numărul diplomaților ruși de la Ambasada din Chișinău.

Republica Moldova expulzează zeci de diplomați din Rusia după "scandalul antenelor de spionaj"
Sursa foto: Profimedia Images
de Dumitru Garcaliuc    |    26 Iul 2023   •   12:52

Rusia rămâne, astfel, cu 10 diplomați din 37. Restul sunt obligați să părăsească țara în două săptămâni.

Potrivit presei de la Chișinău, Guvernul Republicii Moldova a hotărât ca reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, să se facă la nivelul a 10 funcții diplomatice și a 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.

"Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și a tentativelor de destabilizare a situației interne din țara noastră", precizează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Citește și: Radu Tudor: "Rusia se joacă cu focul la granița României! Trebuie să fim pregătiți să le doborâm dronele!" 

Decizia comunicată miercuri trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august 2023.

Aceste evoluții vin după ce presa din republică a relatat în materiale ample acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova.

Potrivit investigației Jurnal TV, două structuri de informații binecunoscute din Rusia, Direcția Principală de Informații (GRU) și Serviciul de Informații Externe (SVR), controlează un sistem sofisticat de recepție, instalat la Ambasada Rusiei din Chișinău. 

Sistemul este relativ ușor de sesizat, prin prezența a numeroase antene situate pe acoperișul sediului ambasadei, care se află chiar în centrul orașului.

Ambasador rus: "Decizia subminează posibilitatea dialogului între cele două țări"

Situația a fost consemnată și în presa internațională. The Guardian, care citează agenția rusă TASS, scrie despre decizia de expulzare a diplomaților Moscovei și notează că șeful misiunii diplomatice ruse în Republica Moldova a declarat că măsura Chișinăului "subminează posibilitatea dialogului dintre cele două țări".

The Guardian amintește că, încă de marți, reprezentanții diplomatici ai Rusiei au fost convocați la ministerul moldovean de resort, în urma informațiilor din presă privind instalarea unei mari cantități de echipamente de comunicare prin satelit în clădirea ambasadei, echipamente care ar fi folosite pentru spionaj.

Relațiile dintre Rusia și Republica Moldova au devenit mai tensionate de când Rusia a invadat Ucraina.

Rusia are trupe staționate în regiunea separatistă Transnistria, care se învecinează direct cu Ucraina.

Foto: Mașina ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, pleacă de la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Vasnețov a fost convocat la minister marți, 25 iulie, după relatările din presă privind dispozitivul de spionaj amplasat la sediul ambasadei ruse.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close