Antena 3 CNN Externe Republica Moldova sărbătorește trei decenii de independență. Klaus Iohannis, prezent la ceremoniile de la Chișinău

Republica Moldova sărbătorește trei decenii de independență. Klaus Iohannis, prezent la ceremoniile de la Chișinău

Republica Moldova sărbătorește vineri 30 de ani de independență. Alături de Maia Sandu vor sta președintele României, Klaus Iohannis și cei ai Ucrainei și Poloniei, Andrzej Duda, respecti Volodimir Zelenski.

Republica Moldova sărbătorește trei decenii de independență. Klaus Iohannis, prezent la ceremoniile de la Chișinău
Sursa foto: Facebook/ Adrian Dupu
de Mia Lungu    |    27 Aug 2021   •   10:58

Klaus Iohannis va participa la ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare din Chișinău şi la manifestarea desfăşurată în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, după ce Uniunea Sovietică s-a destrămat. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, în aceeaşi zi în care a aceasta a fost proclamată.

În centrul Chişinăului a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar parlamentul, reunit în şedinţă extraordinară, a adoptat Declaraţia de Independenţă, drapelul tricolor si imnul de stat „Deşteaptă-te române” (pe care îl adoptase și România).

„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se spunea în Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată în unanimitate de către cei 278 de deputaţi prezenţi.

"Astăzi, 27 august 2021, este Ziua Națională a Republicii Moldova. Au trecut 30 de ani de la ziua în care Proclamația de Independență de la 27 august 1991 a eliberat din strânsoarea dură a vremurilor milioane de speranțe și câteva generații de cetățeni care și-au asumat cu fermitate dreptul la libertate.", a scris Secretarul de Stat, Adrian Dupu, vineri, pe Facebook.

"În toți acești ani, România a fost aproape de toti cetățenii din stânga Prutului și a făcut întotdeauna ceea ce trebuie pentru a sprijini drumul dificil al Republicii Moldova către spațiul economic și cultural căruia aparține de drept. 

Astăzi, la ceas aniversar, într-un context extrem de favorabil pentru evoluțiile viitoare ale întregii societăți, Ziua Națională a Republicii Moldova este o zi în care este nevoie de unitate și solidaritate națională care să garanteze implementarea tuturor proiectelor care pot apropia și mai mult Republica Moldova de România și de Uniunea Europeană.

La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, tuturor cetățenilor!", a mai transmis acesta.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close