Antena 3 CNN Externe Republicanii vor să răstoarne o măsură a președintelui în exercițiu Barack Obama

Republicanii vor să răstoarne o măsură a președintelui în exercițiu Barack Obama

Republicanii vor să răstoarne o măsură a președintelui în exercițiu Barack Obama
Sursa foto: Foto: Barack Obama/Facebook
19 Oct 2016   •   08:46

Congresul va menţine embargoul asupra Cubei în vigoare de mai bine de 50 de ani, a promis marţi Paul Ryan, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor a Congresului american, în ciuda recentelor măsuri luate de preşedintele Barack Obama pentru continuarea dezgheţului legăturilor cu regimul comunist, transmite AFP.

"Am pe deplin intenţia de a menţine embargoul asupra Cubei", a scris, pe Twitter, Paul Ryan, omul forte din Congres.

Preşedintele american a emis săptămâna trecută un ordin executiv pentru a atenua sancţiunile privind comerţul cu Cuba, la aproape doi ani de la anunţul surpriză a unei apropieri a Statelor Unite cu acest fost inamic din perioada Războiului rece.

Acest embargo, în vigoare de la începutul anilor 1960, rămâne un obstacol major în relaţiile dintre cele două ţări.

Dar Paul Ryan, într-un comunicat mai detaliat, a insistat pe faptul că el se va opune "măsurii unilaterale a administraţiei Obama pentru ridicarea interdicţiei comerţului cu Cuba".

"Castro continuă să întemniţeze militanţi pro-democraţie într-un ritm de mai multe sute pe lună, şi totuşi administraţia Obama îşi multiplică eforturile pentru a linişti acest regim opresiv", a regretat Ryan, făcând referinţă la liderul revoluţionar Fidel Castro şi la fratele acestuia, care i-a succedat, actualul preşedinte Raul Castro.

"Cum aceşti ultimi doi ani de normalizare a relaţiilor doar au întărit regimul în detrimentul poporului cubanez, am pe deplin intenţia de a menţine embargoul asupra Cubei", a indicat Paul Ryan.

Barack Obama şi liderul de la Havana, Raul Castro, au început refacerea relaţiilor americano-cubaneze în 2014. Cele două ţări şi-au redeschis ambasadele la Havana, respectiv Washington, dar embargoul comercial al SUA împotriva Cubei, care poate fi ridicat doar de Congresul Statelor Unite, este încă în vigoare. În martie anul acesta, Obama a făcut o vizită în Cuba, prima a unui preşedinte american după aproape 90 de ani.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Barack Obama presedinte Cuba masura embargo
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close