Antena 3 CNN Externe Republicanii din SUA își pregătesc răzbunarea, după percheziția la reședința lui Donald Trump | Mesaj pentru Procurorul General

Republicanii din SUA își pregătesc răzbunarea, după percheziția la reședința lui Donald Trump | Mesaj pentru Procurorul General

Liderii Partidului Republican din SUA au anunțat că, după ce vor recăpăta controlul asupra Camerei Reprezentanților, vor demara o anchetă privind posibila influență politică din spatele percheziției efectuate de FBI, poliția federală americană, la reședința Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump.

Republicanii din SUA își pregătesc răzbunarea, după percheziția la reședința lui Donald Trump | Mesaj pentru Procurorul General
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2022   •   21:41

Republicanii din jurul lui Trump susțin că FBI a efectuat percheziția cu scopul de a-i scădea fostului președinte șansele de a candida din nou în 2024.

Agenții federali au căutat în complexul de lux din Florida documente pe care Trump le-ar fi sustras de la Casa Albă.

"Când vom recâștiga Camera Reprezentanților, vom efectua imediat o supraveghere a acestui Departament (al Justiției, n.r.), vom urmări faptele și nu vom omite nimic", a avertizat pe Twitter liderul minorității republicane, Kevin McCarthy (foto).

El i-a adresat și un avertisment personal procurorului general Merrick Garland: "Păstrează-ţi documentele şi fă-ţi loc în agendă".

Reuters notează că republicanii sunt favoriți pentru obținerea majorității în Camera Reprezentanților şi au șanse şi la recucerirea Senatului la alegerile parțiale din 8 noiembrie, desfășurate la jumătatea mandatului prezidențial.

Trump este deja anchetat pentru deținere ilegală de documente

Departamentul Justiției de la Washington anchetează de la începutul anului prezența unor documente clasificate în 15 cutii recuperate de Administrația Arhivelor Naționale din reședința lui Trump de la Mar-a-Lago.

Legislația federală din SUA interzice depozitarea de documente clasificate în locuri neautorizate, dar Donald Trump ar putea pretinde în instanță că, în calitatea de președinte, deținea, în momentul preluării documentelor, autoritatea corespunzătoare pentru declasificare. 

În legislația americană există prevederi care - dată fiind situația actuală a lui Trump - l-ar putea împiedica pe fostul președinte să ocupe în viitor funcții publice, menționează corespondentul CNN Chris Nguyen.

Corespondent CNN: "Trump întoarce ancheta FBI în avantajul său"

"Fostul președinte mai are și alte probleme cu legea dar a reușit, până acum, să se bucure în continuare de susținere în Partidul Republican.

Trump folosește deja această situație în avantajul său: strânge fonduri și își adună în jurul său baza politică. În acest moment, sunt două investigații care îl vizează pe Donald Trump.

Prima, în legătură cu demersurile de a întoarce în favoarea lui rezultatul alegerilor și cu implicarea în tulburările din 6 ianuarie.  Cea de-a doua anchetă se referă la documentele deținute ilegal de Trump.

Liderii Partidului Republican îl susțin pe Trump și există această discuție - dacă această situație îl va împiedica pe fostul președinte să dețină în viitor funcții publice.

Există o posibilitate prevăzută de legea americană în acest sens, însă nu toată lumea susține varianta în care Trump ar fi, astfel, 'descalificat' și nu se știe, deocamdată, dacă această lege se va aplica în cazul fostului președinte", a transmis Chris Nguyen la News Hour with CNN.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close