Antena 3 CNN Externe Reţeta succesului în gastronomie: Topul bucătarilor milionari

Reţeta succesului în gastronomie: Topul bucătarilor milionari

Reţeta succesului în gastronomie: Topul bucătarilor milionari
01 Oct 2008   •   00:08

Credeţi sau nu, un bucătar de succes poate fi milionar în dolari. Poate nu în România, dar peste Ocean cu siguranţă. Aici, cel mai bogat chef câştigă cam 18 milioane de dolari. Desigur, pentru această sumă nu este suficient să conduci bucătăria unui restaurant, oricât de stilat ar fi. Banii vin din diversificarea activităţii gastronomice către sfera emisiunilor tv, a presei de specialitate, a literaturii de specialitate sau, cel mai simplu, prin acumularea unui capital suficient pentru deschiderea unui lanţ de restaurante.

Sigur aţi auzit de Jamie Oliver. Nu, el nu face parte dintre cei mai bogaţi bucătari din lume, dar din ce a realizat până acum puteţi să vă faceţi o idee ? o emisiune, o şcoală de tineri chefs, o campanie pentru promovarea alimentaţiei sănătoase în şcoli. Volubilitatea şi buna dispoziţie îl ajută să fie plăcut de publicul larg. Dar mai bine ar fi să vedem care sunt ?bogaţii? gastronomiei mondiale, potrivit Forbes.com.

Pe locul 10, Anthony Bourdain. Puteţi urmări emisiunea sa la Travel Channel, unde explorează minunata lume a gătitului. No Reservations este prima în topul preferinţelor publicului, datorită delicateselor prezentate de Bourdain. Un singur exemplu: rect prăjit de facocer (un porc sălbatic african). Kitchen Confidential, cartea sa apărută în 2000, este un best-seller. Câştigă 1,5 milioane $ pe an.



9. Food Network, reţeaua care îl găzduieşte, i-a adus la picioare mii de gospodine încântate de stilul sud-vestic de gătit. Bobby Flay deţine restaurante din Bahamas până la Las Vegas şi conduce trei emisiuni: Throwdown!, Boy Meets Grill şi The Next Food Network Star. Câştigă un pic mai mult decât Bourdain.



8. Tom Colicchio a învăţat să gătească din cărţi, iar astăzi deţine trei restaurante de clasă în New York, Los Angeles şi Dallas, plus trei ?steak houses?. Desigur, nu a ratat prim-planul camerei de filmat, aşa că este unul din membrii juriului competiţiei Top Chef, găzduită de Bravo. Cu 2 milioane $, se poate considera un om realizat.



7. Mario Batali câştigă cu un milion mai mult. A renunţat la şcoala culinară ca să devină maestru al artei culinare italieneşti. Povestea sa de succes a început odată cu Babbo Restaurante E Enoteca, primul restaurant. Astăzi are 13 în New York, Los Angeles şi Las Vegas, iar la cel puţin două dintre ele rezervările sunt aproape imposibil de obţinut. Transformat în vedetă tv cu Iron Chef America, Batali a semnat anul trecut un contract cu PBS pentru o nouă serie de show-uri de gastronomie.



6. Cu 4,5 milioane, Paula Deen este supranumită Regina bucătăriei sudiste. Are două emisiuni la Food Network şi se mândreşte cu cărţi de bucate, un volum de memorii şi o revistă.



5. Alain Ducasse conduce un imperiu cu 22 de restaurante, de la Tokio la Paris, care îi aduc cam 5 milioane $ pe an. Primul local deschis în New York a avut o soartă crudă: criticii au declarat că mâncarea era prea ?încărcată?. Aşa că Ducasse l-a închis în 2006; anul acesta a deschis alte două restaurante, tot în New York, mai modeste.



4. Nobuyuki Matsuhisa, specializat pe sushi, şi-a început cariera feliind peşte în Japonia, Peru, Argentina şi Alaska. Astăzi, este co-proprietar al celor 17 restaurante Nobu Sushi deschise în toată lumea. Cele din Los Angeles şi New York sunt adevăraţi magneţi pentru celebrităţi. Câştigă 5 milioane pe an.



3. Cu 7,5 milioane $, Gordon Ramsay ? ?bucătarul rău-de-gură? ? conduce restaurante în Londra, New York şi Dubai. Este cunoscut mai bine de telespectatorii care l-au urmărit ocărând participanţii la reality-show-urile Hell's Kitchen în SUA şi Ramsay's Kitchen Nightmares în Marea Britanie.



2. La mare distanţă stă confortabil, pe 16 milioane $, Wolfgang Puck. Austriacul ? ?patriarh al bucătarilor celebri? ? a luat startul în 1982 cu prestigiosul restaurant Spago, la Los Angeles. Odinioară frecventat de Orson Welles şi Sidney Poitier, localul îi găzduieşte astăzi deseori pe Brad Pitt sau Jamie Foxx. Puck deţine încă alte 15 restaurante cu mâncare fină, inclusiv Chinois, Cut şi Source, plus o reţea Wolfgang Puck Express pentru aeroporturi. Ar mai fi de menţionat şi Wolfgang Puck Bistros în suburbii şi emisiunea de la Home Shopping Network, ca meşteşugar al cuţitelor.



Pe locul 1, cele 18 milioane ale veselei Rachael Ray respiră succesul de tip Oprah. A plecat de la câteva minute de emisie pe un post gastronomic banal, apoi a câştigat celebritatea la Food network cu 30 Minute Meals, în 2001. Astăzi are patru emisiuni, iar cea mai importantă dintre ele ? Rachael Ray ? a acumulat 2,6 milioane de telespectatori în ultimul sezon. În plus, revista sa Every Day With Rachael Ray numără şi ea 1,5 millioane de cititori.



Antena3.ro

×
Parteneri
Ciolacu: "România se prăbușește dacă nu are acces la fondurile europene"
x close