Antena 3 CNN Externe Retragerea americană din Afganistan ar putea fi încetinită din cauza ofensivei talibanilor

Retragerea americană din Afganistan ar putea fi încetinită din cauza ofensivei talibanilor

Retragerea forţelor americane din Afganistan ar putea fi încetinită având în vedere înaintarea pe teren a talibanilor, a declarat luni Pentagonul, subliniind că acest lucru nu pune sub semnul întrebării termenul limită al retragerii, stabilit pentru 11 septembrie.

Retragerea americană din Afganistan ar putea fi încetinită din cauza ofensivei talibanilor
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Iun 2021   •   16:23

„Planurile ar putea fluctua şi s-ar putea modifica dacă situaţia se va schimba”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, întrebat în timpul unei conferinţe de presă cu privire la victoriile talibanilor, care au încercuit câteva oraşe importante din Afganistan.

Preşedintele SUA a decis în aprilie, contrar opiniei militarilor, să retragă toate trupele americane din Afganistan până pe 11 septembrie. Operaţiunile de retragere au fost deja realizate într-o proporţie ce depăşeşte 50%.

John Kirby a mai indicat că armata SUA continuă să ofere sprijin aerian forţelor afgane, dar a subliniat că acest sprijin nu va dura până în ultima zi a prezenţei militare americane în Afganistan.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi negociatorul-şef al guvernului său în discuţiile cu talibanii, Abdullah Abdullah, sunt aşteptaţi vineri la Casa Albă. Luni, mai multe districte afgane au ajuns sub controlul talibanilor, pe măsură ce aceştia continuă să îşi extindă controlul, potrivit dpa.

Oficiali ai administraţiei locale au raportat că opt districte din provinciile Baghlan, Balkh şi Takhar au fost invadate de talibani în ultimele 24 de ore. Un oficial al Ministerului Apărării a scris pe Twitter că luptătorii talibani se aflau în apropierea oraşului Mazar-i-Sharif.

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani americani
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close