Antena 3 CNN Externe Retragerea trupelor NATO din Afganistan, "începutul fugii invadatorilor", declară talibanii

Retragerea trupelor NATO din Afganistan, "începutul fugii invadatorilor", declară talibanii

Retragerea trupelor NATO din Afganistan, "începutul fugii invadatorilor", declară talibanii
Sursa foto: Foto: ancientdigger.com
de N.B.    |    02 Ian 2013   •   17:40

"Începutul fugii invadatorilor" a fost expresia prin care talibanii afgani au caracterizat retragerea progresivă a forţelor NATO conduse de Statele Unite, comparând-o cu retragerea americană după războiul din Vietnam, relatează Mediafax.

În bilanţul lor de final de an, talibanii notează că forţele coaliţiei "şi-au pierdut complet voinţa de a se lupta şi au început în practică procesul de retragere", apreciază talibanii afgani într-un comunicat intitulat "Scurtă trecere în revistă a lui 2012".

"Când Statele Unite s-au confruntat cu o înfrângere totală în Vietnam, au zis: Declarăm victoria şi ne retragem. În prezent vor să utilizeze formula: Transferăm securitatea şi ne retragem din Afganistan", continuă insurgenţii.

"În realitate, ei vor să părăsească Afganistanul aşa cum au fugit din Vietnam", susţin insurgenţii, care speră să preia puterea la Kabul după încheierea misiunii de luptă a celor 100.000 de soldaţi NATO la sfârşitul 2014.

Coaliţia apreciază că forţele naţionale afgane au preluat deja în proporţie de 75 la sută responsabilităţile militare în Afganistan cu cel puţin doi ani înainte de retragerea trupelor occidentale.

Statele Unite prevăd totuşi menţinerea a câteva mii de soldaţi în Afganistan pentru a continua formarea armatei afgane.

Guvernul de la Kabul încearcă să convingă talibanii să se alăture procesului de pace pentru a evita un nou război după plecarea majorităţii soldaţilor străini.

Ultimul an a fost comparat de talibani cu 1986, când noul preşedinte afgan din perioada respectivă, Najibullah, a încercat să negocieze cu mujahedinii care se opuneau invaziei sovietice.

"Pentru a rezuma 2012 într-o singură fază, am spune că este vorba despre începutul fugii invadatorilor", afirmă insurgenţii, care refuză pentru moment să negocieze cu Guvernul de la Kabul şi vor să discute direct cu Statele Unite.

×
Subiecte în articol: talibani Afganistan armata Vietnam NATO
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close