Antena 3 CNN Externe Reuniune de urgență NATO privind situația din Afganistan

Reuniune de urgență NATO privind situația din Afganistan

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a convocat o reuniune specială cu reprezentanţii statelor NATO pe tema conflictului din Afganistan, în contextul intensificării ofensivei insurgenţilor talibani, în timp ce în SUA au apărut tensiuni din cauza retragerii trupelor.

Reuniune de urgență NATO privind situația din Afganistan
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Aug 2021   •   23:51

NATO este profund îngrijorată de nivelul ridicat al violenţelor cauzat de ofensiva talibanilor, inclusiv atacuri împotriva civililor şi asasinate ţintite, şi va susţine guvernul afgan ”cât mai mult posibil”, a declarat vineri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

”Talibanii trebuie să înţeleagă că ei nu vor fi recunoscuţi de către comunitatea internaţională dacă preiau ţara prin forţă”, a subliniat Stoltenberg, care a precizat că NATO rămâne angajată faţă de susţinerea unei soluţii politice la conflictul actual.

”Obiectivul nostru rămâne sprijinirea guvernului şi a forţelor de securitate afgane cât mai mult posibil.

Securitatea personalului nostru este fundamentală. NATO va menţine prezenţa noastră diplomatică la Kabul şi va continua să o ajusteze potrivit nevoilor”, a adăugat secretarul general al Alianţei.

El a precizat că NATO va continua să evalueze evoluţiile din teren şi se află în contact constant cu autorităţile afgane şi cu restul comunităţii internaţionale.

Fiecare stat membru al NATO a planificat evacuarea personalului său diplomatic şi a cetăţenilor săi aflaţi în Afganistan.

În ultimele opt zile, insurgenţii talibani au reuşit să cucerească aproape jumătate din capitalele de provincie din Afganistan. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, a vestului şi a sudului ţării.

Statele Unite au decis vineri retrimiterea a 3.000 de militari în Afganistan, pentru a facilita evacuarea cetăţenilor americani, inclusiv a celor mai mulţi membri ai personalului diplomatic.

"Este vorba de o pregătire prudentă. Vrem să ne asigurăm că avem capabilităţi suficiente pentru orice situaţie de urgenţă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Şi Marea Britanie a decis retrimiterea temporară a unor militari în Afganistan pentru protejarea cetăţenilor britanici.

Situaţia de securitate din Afganistan s-a agravat în ultimele zile.

Combatanţii talibani au ocupat 18 dintre cele 34 de capitale provinciale, inclusiv oraşele Kandahar şi Herat, al doilea, respectiv al treilea ca mărime din Afganistan. T

alibanii au intensificat atacurile şi asupra capitalei ţării, Kabul.

×
Subiecte în articol: reuniune NATO Afganistan talibani
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close