Antena 3 CNN Externe Reuniune extraordinară a NATO pe tema situației din Afganistan

Reuniune extraordinară a NATO pe tema situației din Afganistan

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe din ţările NATO pe tema conflictului din Afganistan.

Reuniune extraordinară a NATO pe tema situației din Afganistan
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Aug 2021   •   20:41

Miniştrii afacerilor externe din ţările NATO vor participa vineri la o reuniune prin videoconferinţă pentru a discuta despre situaţia din Afganistan, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Această reuniune extraordinară, convocată în contextul în care occidentalii îşi accelerează operaţiunile de evacuare de la Kabul, va fi destinată „menţinerii unei coordonări strânse şi discutării unei abordări comune privind Afganistanul” după preluarea puterii de către talibani, a postat Stoltenberg pe Twitter.

Jens Stoltenberg a denunţat, marţi, eşecul fostei Administraţii de la Kabul în contracararea insurgenţilor talibani şi a pledat pentru o soluţie politică în scopul stabilizării Afganistanului.

„Situaţia este extrem de gravă şi impredictibilă.

Oraşul Kabul a căzut, iar talibanii au preluat controlul asupra celor mai multe zone din ţară.

Sunt profund întristat de ceea ce văd că se întâmplă în Afganistan. (…) În momentul de faţă, NATO se concentrează pe evacuarea în siguranţă a personalului din statele membre şi partenere, precum şi a afganilor care ne-au ajutat.

NATO lucrează în continuu pentru menţinerea activităţii pe Aeroportul din Kabul.

Aproximativ 800 de angajaţi civili din cadrul NATO au rămas acolo pentru a oferi asistenţă în circumstanţe foarte dificile”, a afirmat Jens Stoltenberg marţi.

„Autorităţile politice afgane au eşuat în a le ţine piept talibanilor şi în a ajunge la soluţia paşnică pe care afganii înşişi o doreau cu disperare”, a adăugat Jens Stoltenberg.

„Eşecul autorităţilor afgane este cel care a dus la tragedia pe care o vedem astăzi”, a subliniat el.

×
Subiecte în articol: NATO Afganistan talibani
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close