Antena 3 CNN Externe Reuniune la Zagreb a liderilor est-europeni, alături de Joe Biden, pentru criza imigranților și provocările de securitate

Reuniune la Zagreb a liderilor est-europeni, alături de Joe Biden, pentru criza imigranților și provocările de securitate

Reuniune la Zagreb a liderilor est-europeni, alături de Joe Biden, pentru criza imigranților și provocările de securitate
22 Noi 2015   •   22:05

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va participa miercuri la Zagreb la un summit al țărilor sud-est europene pe tema crizei migrației și a provocărilor de securitate în contextul atacurilor teroriste care amenință Europa și întreaga lume, informează Agerpres.

La summitul care va avea loc pe 25 noiembrie, în cadrul Procesului Brdo-Brijuni, vor mai participa, alături de șefii de stat din regiune, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Austriei, Heinz Fischer.

Președinții Sloveniei și Croației, Borut Pahor și Kolinda Grabar-Kitarovic, care s-au întâlnit duminică la Liubliana, se așteaptă ca la această reuniune să fie exprimat sprijinul pentru continuarea procesului de stabilizare a Europei de Sud-Est și a procesului de reformă în țările care aspiră la integrarea în instituțiile euro-atlantice.

Președinta croată a afirmat că prezența vicepreședintelui american Joe Biden va demonstra intențiile Statelor Unite de a se implica mai mult în discuțiile privind problemele de securitate și riscurile din Balcani.

Președintele sloven a precizat că acele țări care doresc să intre în NATO ar trebui să fie ajutate în efortul lor, iar acelor state care nu doresc să facă parte din Alianță ar trebui, de asemenea, să li se lase această opțiune.

În privința migranților care merg pe ruta balcanică, președinții croat și sloven au cerut să se facă diferența între refugiații care fug din țări răvășite de război și așa-zișii imigranți economici care pleacă din zone sărace.

Procesul Brdo-Brijuni a fost lansat de Slovenia și Croația în 2013 pentru a promova, prin intermediul reformelor și al integrării în UE, cooperarea regională și soluționarea problemelor care persistă, prin aceasta contribuind la stabilizarea Europei de Sud-Est.

×
Subiecte în articol: reuniune zagreb Joe Biden
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close