Antena 3 CNN Externe Reuters: FMI, din nou "vampir". Abordarea dură a Fondului poate fi dezastruoasă în România

Reuters: FMI, din nou "vampir". Abordarea dură a Fondului poate fi dezastruoasă în România

Reuters: FMI, din nou "vampir". Abordarea dură a Fondului poate fi dezastruoasă în România
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Feb 2012   •   19:11

Abordarea dură a FMI poate fi dezastruoasă în România, potrivit unui articol publicat de doi analişti ai Reuters pe blogul agenţiei, Martin Hutchinson şi Christopher Swann, care comentează că "rigoarea excesivă" promovată de instituţia financiară ar putea provoca daune pe termen lung, citaţi de Mediafax.
   
Condiţiile draconice impuse de FMI au dus la reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, mai mult decât oriunde în altă parte.
   
Premierul Emil Boc a demisionat, iar "forţele anti-reformă au prins curaj", astfel încât răul provocat de rigoarea excesivă a Fondului ar putea fi de lungă durată, avertizează autorii articolului.

Din păcate, în tratamentul aplicat României FMI a revenit la reputaţia sa de "vampir", se arată în articol, care enumeră între măsurile cerute de FMI desfiinţarea a 100.000 de locuri de muncă, reducerea salariilor şi majorarea TVA, care au afectat direct populaţia săracă.
   
Astfel de măsuri dure ar putea să aibă însă un efect contrar. Prin întărirea forţelor politice anti-reformă, FMI ar putea îndepărta România de strategiile pe care le încurajează, avertizează autorii.
   
FMI ar putea să ajute ţara să scape de moştenirea regimului Ceuşescu. În schimb, severitatea exagerată riscă să submineze democraţia fragilă din România, iar protestele de stradă au contribuit la căderea guvernului, scriu analiştii de la Reuters.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close