Antena 3 CNN Externe Reuters: Iranienii ajută Siria să FENTEZE embargoul asupra petrolului impus de Occident

Reuters: Iranienii ajută Siria să FENTEZE embargoul asupra petrolului impus de Occident

Reuters: Iranienii ajută Siria să FENTEZE embargoul asupra petrolului impus de Occident
Sursa foto: Foto: firstpost.com
30 Mar 2012   •   22:05

Iranul ajută Siria să evite sancţiunile Occidentului, punând la dispoziţie o navă care să transporte petrolul sirian către o companie de stat din China. Astfel, guvernul condus de Bashar al-Assad beneficiază de peste 80 de milioane de dolari, informează Reuters, citând o sursă chineză din domeniul petrolier.

Iranul, şi el în vizorul sancţiunilor din Occident, este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Siriei. La fel şi China, care a protejat regimul de la Damasc în faţa unor rezoluţii ale ONU.

Siria vinde petrolul prin compania de stat Sytrol către cea chineză Zhuhai Zhenrong Corp, pe care SUA a sancţionat-o în ianuarie tocmai pentru că încalcă embargoul impus de ONU Iranului.

Siria, un exportator modest de petrol, nu mai poate să vândă pe pieţele din Europa din cauza sancţiunilor internaţionale. Acest contract cu China, la un preţ redus de 100 de dolari pe baril, ar aduce la Damasc în jur de 84 de milioane de dolari.

Nici una dintre autorităţile celor trei ţări implicate în afacere nu a comentat informaţia.

Petrolierul iranian M.T. Tour navighează sub pavilion maltez şi este deţinut de o firmă paravan folosită de Iran pentru a evita sancţiunile internaţionale – ISIM Tour Limited.

Nava a încărcat 132.277 de tone de petrol în portul sirian Tartus, apoi a plecat spre Port Said, în Egipt. Destinaţia finală nu este cunoscută oficial, însă sursa Reuters a indicat un port din sudul Chinei sau din Singapore.

×
Subiecte în articol: Siria embargo petrol
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close