x close

Reuters: Rusia a intensificat exporturile de armament în Siria, inclusiv prin companii din România

de M.T.    |    17 Ian 2014   •   18:07
Reuters: Rusia a intensificat exporturile de armament în Siria, inclusiv prin companii din România  405

Exporturile de armament ale Rusiei în Siria au fost intensificate în ultimele săptămâni, inclusiv prin intermediul unor companii de profil din România, Bulgaria şi Ucraina, susţin surse ale agenţiei Reuters, citată de Mediafax.

Din decembrie 2013, Rusia a intensificat exporturile de echipamente militare în Siria, inclusiv vehicule militare, drone şi bombe teleghidate, în încercarea de a susţine regimul Bashar Al-Assad în confruntările cu insurgenţii.

„Zeci de avioane militare de transport Antonov 124 au adus în Siria vehicule militare, echipamente de supraveghere, radare, sisteme electronice de luptă, piese de elicoptere şi bombe teleghidate”, arată o sursă din cadrul serviciilor de securitate din Orientul Mijlociu.

„Experţii ruşi pilotează drone în Siria pentru a ajuta la localizarea poziţiilor insurgente, pentru analizarea capacităţilor militare rebele şi pentru coordonarea bombardamentelor forţelor suobrdonate regimului sirian”, adaugă o altă sursă.

Intensificarea exporturilor de arme ruseşti a fost confirmată şi de un specialist din domeniul industriei internaţionale a comerţului cu armament: „În Siria sosesc echipamente militare, iar Rusia fie le trimite singură, fie preluând echipamente stocate în zone ale Mării Negre precum Bulgaria, România sau Ucraina, unde există un surplus de armament. Furnizorii din regiune nu îşi pot permite să supere Rusia”.

Experţii care urmăresc transporturile de armament au precizat că Bulgaria, România şi Ucraina au stocuri de armament uşor de tip rusesc produse în aceste ţări pe vremea Uniunii Sovietice.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a răspuns celor de la Reuters că propriul departament pentru controlul armamentului nu a înregistrat şi nu a autorizat operaţiuni comerciale străine care să implice echipamente militare cu Siria pentru anii 2013 sau 2014.

Un răspuns aproape identic a trimis şi Bulgaria.

Rusia furnizează de mult timp echipamente militare regimului de la Damasc, însă intensificarea exporturilor ruse de armament intervine într-o etapă crucială a conflictului sirian, în contextul conferinţei de pace Geneva II şi al preocupărilor pe care Occidentul începe să îl aibă în legătură cu grupurile islamiste radicale din Siria.

Citeşte mai multe despre:

Rusia Siria razboi civil siria Romania Ucraina Bulgaria
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati