Antena 3 CNN Externe Revista presei. Berlusconi câştigă teren în alegerile regionale. Israel restricţionează accesul la moscheea Al-Aqsa. Mină din războiul din '50-'53 a scufundat vasul sud-coreean

Revista presei. Berlusconi câştigă teren în alegerile regionale. Israel restricţionează accesul la moscheea Al-Aqsa. Mină din războiul din '50-'53 a scufundat vasul sud-coreean

Revista presei. Berlusconi câştigă teren în alegerile regionale. Israel restricţionează accesul la moscheea Al-Aqsa. Mină din războiul din '50-'53 a scufundat vasul sud-coreean
Sursa foto: ziare
30 Mar 2010   •   05:23

Estimări: Berlusconi câştigă teren în alegerile regionale


Silvio Berlusconi pare să fi evitat umilirea la alegerile regionale din Italia pe fondul unei prezenţe slabe la vot. Premierul italian şi-a sfidat astfel criticii, dar prezenţa slabă indică o nemulţumire fără precedent la nivelul ţării în cadul unui scrutin pe care el şi oponenţii săi l-au calificat a fi un referendum pentru guvernarea sa de dreapta.
Deşi economia este în criză profundă, principalele chestiuni din campanie nu au fost nici locurile de muncă, nici exporturile, ci eforturile premierului de a controla presa, eternele sale probleme cu justiţia, aminteşte The Guardian.
Rezultatele din Lazio erau prea strânse pentru a fi estimate, dar în celelalte 12 regiuni în joc, estimările arată că Poporul Libertăţii al lui Berlusconi a luat cinci, iar stânga şi centru stânga a cucerit şapte.
Aceasta ar reprezenta o înfrângere numerică, dar cum 11 din regiunile participante la vot au fost conduse de centru stânga ar fi un regres mare pentru aceasta.

Peste 41 de milioane de italieni erau aştepaţi la votul ce a durat două zile, începând cu duminică, pentru a decide guvernatorii şi adunările legislative a 13 din cele 20 regiuni ale italiei, şefii a patru provincii şi primarii în circa 500 de oraşe.
Totuşi, în pofida importanţei votului, doar 65% din electorat a votat - cu şapte procente mai puţin decât în 2005.


Coaliţia lui Silvio Berlusconi a avansat în detrimentul stângii, conducând în şase din cele 13 regiuni, deşi anterior controla doar două. Avansul vine în pofida scandalurilor personale şi politice ale premierului italian, scrie şi BBC News.

Partidul lui Berlusconi şi aliaţii său au obţinut două victorii extrem de strânse în regiunea Lazio, unde este şi capitala Roma, şi în regiunea nordică Piedmont .
Dacă rezultatele parţiale se confirmă, opoziţia de centru stânga va controla şapte din cele 13 regiuni, în scădere de la 11.



Mină din războiul coreean din '50-'53 a scufundat vasul sud-coreean

O mină ce data din războiul coreean din 1950-53 ar putea fi responsabilă pentru scufundarea unei nave de patrulă sud-coreene în weekend, potrivit ministrului Apărării de la Seul.
Explicaţiile sale vin după ce speranţele pentru găsirea în viaţă a celor 46 de marinari dispăruţi sunt din ce în ce mai mici. Fregata Cheonan de 1200 tone s-a scufundat vineri, în Marea Galbenă, în apele disputate cu Coreea de Nord, ceea ce a provocat temeri că Phenian a atacat nava.
Totuşi, ministrul Kim Tae-Young a declarat unei comisii parlamentare de la Seul că rapoarte iniţiale sunt nefondate, explică The Daily Telegraph.
"Este posibil ca o mină nord coreeană să fi eşuat în zona noastră," arăta acesta, referindu-se la faptul că Phenian a desfăşurat peste 3000 de mine de război în Marea Galbenă şi Marea Japoniei în timpul războiului.
"Deşi multe mine au fost înlăturate, trebuie să fi fost imposibil să le găsim pe toate" . O mină a fost găsită în 1959 şi o alta în 1984, deşi un program extins sud-coreean din 2008 nu a mai depistat niciuna.




Israel restricţionează accesul la moscheea Al-Aqsa

Israel a restricţionat, luni, accesul la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim pe fondul temerilor pentru un nou val de violenţe în timp ce evreii sărbătoresc paştele- Pesah timp de o săptămână.

Poliţia arăta că bărbaţii musulmani sub 50 de ani şi toţi non-musulmanii nu vor avea voie să intre în complex. care este sfânt atât pentru musulmani cât şi pentru evrei. Poliţia nu a precizat când vor fi ridicate restricţiile.
De asemenea, au fost limitat accesul spre Israel dinspre Cisiordania până pe 6 aprilie, transmite France24.
Israel de obicei întăreşte controlul asupra locuitorilor din Cisirodania în timpul sărbătorilor evreieşti, iar în această perioadă este şi mai afectată de recentele ciocniri din Ierusalim şi din jurul moscheii Al-Aqsa .
În septembrie şi la începutul lunii, zeci de persoane au fost rănite după izbucnirea unor violenţe declanşate de zvonul că extemiştii evrei ar vrea să se roage în complex.



Clinton: terorismul este "inamicul comun"

Mişcările teroriste mondiale sunt legate între ele şi sunt "inamicul comun", a comentat şeful diplomaţiei americane Hillary Clinton după atentatele de la Moscova de luni.
Teroriştii sunt "inamicul comun" şi "oriunde ar fi, în metroul de la Moscova, metroul de la Londra, un tren din Madrid sau un imobil de birouri din New York, noi facem faţă aceluiaşi inamic", a afirmat secretarul de stat. "Cred că există o conexiune între majoritatea activităţilor teroriste în lume... ei se încurajează unii pe alţii, fac schimb de cunoştinţe, de explozibili, de informaţie", arată CNN şi AFP.

Refuzând să se pronunţe asupra cazului particular al atentatelor de la Moscova, Clinton a admis totuşi că "Moscova are probleme de mulţi ani cu Cecenia şi cu alte locuri din interiorul Federaţiei Ruse".
Clinton participă, luni şi marţi, la Ottawa, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai G8, care "au condamnat ferm" atentatele din metroul de la Moscova, la deschiderea dezbaterilor lor consacrate mai ales luptei contra terorismului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close