Antena 3 CNN Externe Revista presei. Bucuria alegerii lui Geoană a pălit după doar două ore. La un pas de Cotroceni. PD-L: Am înfrânt! Conform Exit-poll-urilor, România a scăpat de povara "escu"

Revista presei. Bucuria alegerii lui Geoană a pălit după doar două ore. La un pas de Cotroceni. PD-L: Am înfrânt! Conform Exit-poll-urilor, România a scăpat de povara "escu"

Revista presei. Bucuria alegerii lui Geoană a pălit după doar două ore. La un pas de Cotroceni. PD-L: Am înfrânt! Conform Exit-poll-urilor, România a scăpat de povara "escu"
Sursa foto: revista presei
07 Dec 2009   •   04:50
Bucuria alegerii lui Geoană a pălit după doar două ore



Rezultatele exit-pollurilor şi evenimentele ce au urmat în care ambii candidaţi şi-au proclamat victoria în alegerile prezidenţiale a surprins şi presa scrisă. Mai mult ieşirile partidelor cu numărătorile paralele, în care fiecare proclama victoria favoritului nu a făcut să se clarifice situaţia.

?Numărătoarea paralelă a voturilor a instaurat o atmosferă de nelinişte la sediul central al PSD. INSOMAR, CCSB şi CURS l-au dat câştigător pe prezidenţiabilul PSD, Mircea Geoană, în vreme ce CSOP îl situează după cel al PDL, Traian Băsescu. Victoria proclamată în sondaje rămâne să fie însă confirmată şi de rezultatele centralizate începând cu ieri seară de către Biroul Electoral Central.?
După enumerarea rezultatelor exit-pollurilor realizate duminică, Evenimentul Zilei notează că ?la sediul PSD, bucuria a fost intensă, dar scurtă. Victoria lui Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale a început să devină incertă după două oreAcesta a fost intervalul în care exit-pollurile avansate de Realitatea TV, Antena 3 şi TVR au fost infirmate de numărătoarea voturilor. Încet, dar sigur, în Kiseleff se instaura o atmosferă de nelinişte.

Deşi, cu fiecare secundă, erau din ce în ce mai puţin încrezători în victorie, PSD-iştii au încercat să susţină cifrele exit-pollurilor, invocând propria numărătoare a voturilor. ?

Publicaţia mai remarcă faptul că ?unul dintre cei mai sceptici PSD-işti a fost Ion Iliescu (foto). După anunţarea estimărilor făcute la închiderea urnelor, el a spus că ?prudent? ar fi să se aştepte numărătoarea voturilor.?


Băsescu şi-a autoproclamat victoria înaintea exit-pollurilor

Înainte ca televiziunile să facă publice rezultatele exit-pollurilor, Traian Băsescu nu a mai aşteptat închiderea urnelor şi a ieşit, cu trei minute înainte de ora 21.00, declarându- se învingător.

La nici 10 minute după închiderea urnelor, Vasile Blaga a început numărătoarea paralelă la sediul de campanie al PDL. În două ore, democrat-liberalii l-au dat pe Băsescu câştigător cu 50,7%, după numărarea voturilor din 39,87% din secţii.

Acesta a ales apoi ?pe ce canale media să apară în seara votului: Radio România şi OTV.

Cu acelaşi mesaj: la INSOMAR şi CCSB s-a dat dispoziţie direct de la Hrebenciuc pentru o jumătate de procent în plus pentru Geoană. În privinţa viitorului guvern a evitat însă comentariile: Este încă prea devreme să vorbim despre premier?, arată Evenimentul Zilei

?Liderii PDL vorbeau însă deja despre un cabinet cu UDMR şi independenţii, excluzându-i din schemă pe liberali. După o pană de curent care l-a prins la PDL, Băsescu s-a mutat în sediul de campanie, la butoanele numărătorii paralele a partidului. ?






Geoană, la un pas de Cotroceni

Prezidenţiabilul social democrat Mircea Geoană şi PSD, alături de Crin Antonescu şi de PNL, au sărbătorit, aseară, cu bucurie nedisimulată şi vin fiert cu scorţişoară, victoria în alegerile prezidenţiale, scrie Cotidianul, care continuă cu un reportaj de la atmosfera sediului PSD, la anunţul sondajelor de opinie şi după discursurile învingătorilor.
Într-un articol separat, publicaţia mai remarca faptul că ?Ultraşii portocalii au dat semne de nervozitate pe blog?.
Pe blogurile suporterilor lui Traian Băsescu, ziua de ieri, cel puţin până cu două ore înaintea închiderii urnelor, nu era una deloc fericită.
Europarlamentarul Traian Răzvan Ungureanu îndemna disperat ieri după-amiază la ?Ultimul asalt?. ?Veniţi! Votaţi! Gata! Încă un asalt şi învingem! Serile şi votul final sunt ale noastre! Geoană s-a subţiat, dar mai trebuie subţiat un pic. Veniţi! Acum câş tigăm?! Un pas înapoi totuşi pentru cel care acum câteva zile îndemna la revoltă după ce opoziţia semnase Parteneriatul pentru Timişoara. Un alt europarlamentar, Cristian Preda, încerca să-i ?anestezieze pe posibilii resemnaţi. Mircea Geoană. La trei puncte.

PD-L: Am înfrânt! Conform Exit-poll-urilor, România a scăpat de povara Ťescuť


Gardianul se mulţumeşte să enumere sec rezultatul sondajelor de opinie la ieşirea de la vot, cu precizarea că ?rezultatele exit-poll-urilor nu pot lua în evidenţă frauda electorală?

Publicaţia scrie că Mircea Geoană a declarat că ?victoria este şi a presedintelui PNL, Crin Antonescu, în aceeaşi măsură ca şi a sa. Liderul PSD a apelat la un discurs fără atacuri, în care a mulţumit atât votanţilor contracandidatului său, pe care i-a asigurat că îi va trata egal, cât si lui Traian Băsescu, căruia i-a transmis că va avea parte de tot respectul cuvenit unui fost şef de stat.?
Depre acesta din urmă aminteşte că s-a declarat învingător cu cinci minute înainte de închiderea urnelor şi continuă cu declaraţiile principalilor actori politici.


Entuziasm mai mare la vot decât în primul tur

Pentru prima dată prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România este mai mare decât în primul, scrie România Liberă. Aceasta notează că Maghiarii nu s-au grăbit să mearga la vot, în vreme ce judeţele controlate de PSD au fost citate ca fruntaşe: cele mai mari prezenţe au fost înregistrate în Dâmboviţa, Teleorman, Olt, iar cele mai scăzute în Harghita, Covasna, a calculat România Liberă.
PSD a reusit sa mobilizeze electoratul in judetele controlate de social-democrati, in vreme ce prezenta la vot a fost mai modesta in Transilvania, unde PDL a reusit sa obtina scoruri bune pentru Traian Basescu in primul tur de scrutin



În vreme ce Gândul crede că România este ?Ţara cu doi preşedinţi. PD-L a numărat 99,56 la sută din secţii: Băsescu e noul preşedinte (50,14 la sută). PSD a numărat 62 la sută din secţii: Geoană a câştigat (50,8 la sută)?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close