Antena 3 CNN Externe Revista presei externă. Victoria, clamată de ambii candidaţi. Misiunile noului preşedinte. Victoria lui Băsescu ar fi o surpriză

Revista presei externă. Victoria, clamată de ambii candidaţi. Misiunile noului preşedinte. Victoria lui Băsescu ar fi o surpriză

Revista presei externă. Victoria, clamată de ambii candidaţi. Misiunile noului preşedinte. Victoria lui Băsescu ar fi o surpriză
Sursa foto: revista presei
07 Dec 2009   •   06:01
Victoria, clamată de ambii candidaţi din România

Ambele părţi au clamat victoria în alegerile prezidenţiale din România în cadrul unei curse ce a fost prea strânsă pentru a putea fi tranşată.
Mircea Geoana, fostul ministru de externe şi lider al social democraţilor de stânga, s-a autodeclarat învingător după ce mai multe exit poll îl arătau în frunte cu circa 51 procente din voturi. Totuşi, preşedintele de centru Traian Băsescu a refuzat să îşi recunoască înfrângerea, acuzând manipularea presei şi declarându-se ca adevăratul învingător, remarcă New York Times.
Rezultatele oficiale sunt aşteptate luni.
Drama nopţii electorale a venit după o campanie dură, marcată de scandaluri şi atacuri politice.

Apel la calm

FOX News se mulţumeşte să redea scurt rezultatele sondajelor de opinie de la ieşirea de la urne şi anunţând că acestea îl dau pe fostul ministru de Externe Mircea Geoană ca învingător



Liderul opoziţiei române Mircea Geoană a pretins victoria asupra preşedintelui Traian Băsescu şi a promis formarea unui cabinet în două săptămâni. Băsescu a refuzat să se recunoască învins şi arăta că sondajele sunt prea strânse pentru a face acest lucru.
Trei din patru exit polluri arătau că preşedintele PSD Geoană avea un avans între 0.4 şi 3.2 puncte în timp ce unul îi dădea la egalitate, aminteşte Bloomberg.
?Vom avea un guvern până la Crăciun. Trebuie să ne întoarcem la teabă pentru a ne ocupa de problemele economice ale ţării?, declara Geoană, care a cerut alegătorilor să fie calmi până la numărarea voturilor.
Bloomberg aminteşte că după căderea guvernului, FMI şi alţi creditori au suspendat un program de 20 miliarde euro de care ţara are nevoie pentru a-şi proteja moneda şi a-şi acoperi deficitele.


Misiunile noului preşedinte

După prezentarea situaţiei de după alegerile de duminică, cu declaraţii şi cifre, Irish Times notează că următorul preşedinte se va confrunta cu multe joburi. În primul rând va trebui să nominalizeze un noi premier capabil să formeze un guvern ce să primească votul parlamentului foarte divizat.
Apoi este aşteptat să ajute guvernul să promoveze un program care nu numai să menţină programele sociale şi să stimuleze economia,dar şi să reducă cheltuielile de stat destul de mult pentru a convinge FMI şi reia plata unui împrumut de urgenţă.

Economia României s-a prăbuşit după ani de creştere rapidă, alimentată de credite iefitine, investiţii străine puternice şi optimism după intrarea în UE. Economia este estimat să cadă cu opt procente în acest an.
Noul şef de stat mai este aşteptat să dea tonul lupte anticorupţie, ce trage bani din fondurile statului, preocupă investitorii străini, şi afectează IMM-urile dar şi accesul la fondurile vitale ale UE.

Analiştii arată că victoria lui Geoană ar putea fi o binecuvântare, deoarece are mai multe şanse să foremze un nou guvern decât abrazivul Băsescu. Totuşi, mare parte din popularitatea lui Geoană şi a PSD se bazează pe reticenţa lor la a recurge la durerosul plan de reduceri ale cheltuielilor despre care experţii şi FMI susţin că România are nevoie pentru stabilizarea economiei.



Victoria lui Băsescu ar fi o surpriză

Rezultatele alegerilor prezidenţiale din România sunt pe muchide cuţit, după ce ambii candidaţi pretind victoria. Primele rezultate oficiale sunt aştepate pentru ora 0600 GMT, iar analiştii cred că o dispută privind votul ar afecta piaţa deja lovită de crizele economice şi politice.
După prezentarea rezultatelor sondajelor de opinie, ce îl dau pe Geoană în avans, Reuters notează că o victorie ar fi o revenire surpriză pentru Băsescu, care s-a situat la opt procente în urma lui Geoană la ultimele chestionare.



Antena3.ro

×
Parteneri
Schimbare radicală la cardul de sănătate. Anunţul Ministrului Digitalizării
x close