Antena 3 CNN Externe Revista presei. Favoritul la preşedinţia UE, criticat pentru asocierea cu grupul Bilderberg. Rusia: schimbarea climatică aduce consecinţe catastrofale. Ancheta unui puci militar în Turcia

Revista presei. Favoritul la preşedinţia UE, criticat pentru asocierea cu grupul Bilderberg. Rusia: schimbarea climatică aduce consecinţe catastrofale. Ancheta unui puci militar în Turcia

Revista presei. Favoritul la preşedinţia UE, criticat pentru asocierea cu grupul Bilderberg. Rusia: schimbarea climatică aduce consecinţe catastrofale. Ancheta unui puci militar în Turcia
Sursa foto: revista presei
17 Noi 2009   •   04:43
Favoritul la preşedinţia UE, cu şanse reduse după o întâlnire cu grupul Bilderberg

Principalul favorit pentru funcţia de preşedinte al UE, premierul belgian Herman Van Rompuy, se vede confruntat cu critici după ce a participat la o reuniune a organizaţiei secrete cunoscută ca grupul Bilderberg, unde şi-a prezentat viziunea privind impozitarea europeană.
Aceasta i-ar putea afecta serios şansele de a obţine postul european, cu doar câteva zile înainte de alegerea unui nume, crede EUobserver.
Evenimentul a avut loc la Val Duchesse, lângă Bruxelles, pe 12 noiembrie, cu invitaţi ce au inclus industriaşul belgian şi preşedintele Bilderberg, Etienne Davignon, fostul secretar american de stat Henry Kissinger, dar şi alte personalităţi din afacerile şi politica internaţională.

Impunerea unei taxe ecologice sau pe tranzacţiile financiare, ce au fost abordate şi anterior, au fost abordate şi de Herman Van Rompuy la discuţii. Sugestia că preşedintele UE ar putea intervenit în politicile naţionale de taxare ar putea deranja statele anti-federaliste, precum Marea Britanie sau Danemarca.

"Noi resurse vor fi necesare pentru finanţarea bunăstării statului. Instrumente de taxă ecologică sunt o posibilitate, dar ambugue. Acest tip de taxă va fi în cele din urmă dispărută. Dar posibilitatea unor pârghii financiare la nivel european trebuie examinată serios", ar fi declarat oficialul.

În plus, simpla prezenţă la cina Bilderberg generează noi critici privind lipsa de transparenţă a procesului de selecţie a înalţilor funcţionari UE, care se face prin consultări confidenţiale între liderii UE şi evenimente sociale informale.

Bilderberg, un club neoficial de aristocraţi, politicieni şi oameni de afaceri a fost organizat în 1954.


Rusia: schimbarea climatică aduce consecinţe catastrofale

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a avertizat luni că schimbarea climatică prezintă o ameninţare "catastrofală" în unele din cele mai acute comentarii pe acest subiect, pe care Kremlinul părea reticent în a-l aborda.
Deşi SUA a subliniat că un consens printre cei 19 lideri de la summitul Asia Pacific din weekend este că o acord în decembrie pe acest subiect este puţin probabil, Medvedev a precizat că el consideră încălzirea globală principala prioritate, arată Reuters.
"Dacă nu acţionăm în comun, consecinţele pentru planetă ar putea fi foarte grave, până la punctul în care gheaţa arctică şi din Antarctica s-ar putea topi şi schimba nivelul oceanelor," arăta liderul rus înainte de a părăsi Singapore.
"Toate acestea vor avea consecinţe catastrofale ."



Ancheta unui puci militar în Turcia

Scrisori ce arată că forţe armate turce au complotat pentru a distruge guvernul au fost trimise procurorilor civili din Istanbul, au arătat autorităţile. Una din scrisori, din partea unui ofiţer anonim, conţinea şi un CD cu sute de fişiere cu documente militare, parte a unei anchete militare a complotului, scrie UPI News.
Complotul, despre care procurorii turci cred că a fost iniţiat de colonelul Dursun Cicek, a intrat în atenţia oficialilor în iunie.


Venezuela bombardează norii pentru a scăpa de secetă

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a anunţat că doreşte să se alăture unei echipe de cercetători cubanezi pentru a "bombarda norii" cu scopul de a crea ploaie, pe fondul secetei. Lipsa de apă, raţionalizarea acesteia şi a electricităţii a provocat mânia publică.
Chavez, care cereuse compatrioţilor să facă duş în trei minute pentru a economisi apă, a arătat că au sosit experţii cubanezi în Venezuela. Acesta a arătat că se va sui personal în avionul special şi va traversa orice nor pe care îl vede pentru a forma ploaia, scrie Independent.
Multe state folosesc programe pentru a altera fenomenele meteo, deşi eficienţa acestor sisteme este încă neclară.
Venezuela a suferit de o lipsă acută de apă şi electricitate după ce seceta provocată de El Nino a dus la scăderea alarmantă a nivelului apelor. Venezuela produce majoritatea electricităţii sale prin hidrocentrale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close