Antena 3 CNN Externe Revista presei.Hamas, în pragul crizei financiare. Austria s-ar putea alătura gazoductului SouthStream. Rusia intensifică prezenţa militară în Kîrgîzstan

Revista presei.Hamas, în pragul crizei financiare. Austria s-ar putea alătura gazoductului SouthStream. Rusia intensifică prezenţa militară în Kîrgîzstan

Revista presei.Hamas, în pragul crizei financiare. Austria s-ar putea alătura gazoductului SouthStream. Rusia intensifică prezenţa militară în Kîrgîzstan
Sursa foto: revista presei
09 Apr 2010   •   04:17

Hamas impune noi taxe în Gaza




Hamas a început impunerea unor noi taxe în Gaza, în cadrul unui efort de a susţine bugetul, pe fondul unei căderi a economiei în mica fâşie de pământ supraaglomerată.
Mişcare islamistă a impus taxe pe benzină, pe afaceri şi chiar pe bunurile de contrabandă, inclusiv maşinile de lux aduse prin tuneluri subterane din Egipt.

Economiştii din Gaza susţine o birocraţie crescândă de circa 30.000 de angajaţi şi în plus pare a avea probleme în a aduce bani din afară

"Hamas este în faţa unei crize financiare. Ar fi avut nevoie de 10 ani să ajungă la o instituţie cu 30.000 de angajaţi. Dar eu cresc mai mari şi repede decât pot duce," aprecia economistul Omar Shaban, citat de The Guardian.
Mare parte din fondurile mişcării au fost investiţi în pământ şi proprietăţi în Gaza, inclusiv un hotel la mare. Iar cum nu poate folosit bănci comerciale, care nu se ocupă de finanţele Hamas de teama sancţiunilor internaţionale, mişcarea a creat propriile bănci pentru a plăti salariile.

Israel a menţinut o blocadă strictă asupra Gaza, permiţând intrarea a doar 114 produse şi interzice aproape toate exporturile. Totuşi, cei 1,5 milioane de locuitori şi liderii Hamas au supravieţuit în mare parte celor câteva sute de tuneluri de contrabandă la graniţa cu Egipt.

Cu toate acestea, circa 80% din populaţie se bazează pe ajutoarele ONU.






Moscova susţine că Austria se va alătura proiectului South Stream

Ministrul rus al Energiei susţine că Austria se va alătura gazoductului rus South Stream în această lună. Agenţiile ruse de ştiri îl citează pe Serghei Şmatko care arăta că acordul cu Austria va fi cel final înainte de începerea construcţiei, în acest an.
Austria susţinea anterior proiectul rival Nabucco, lansat de UE şi SUA, pentru a ocoli Rusia ca furnizor de gaz din regiunea Mării Caspice.
South Stream este proiect comun al Gazprom din Rusia şi companiei italiene ENI, aminteşte Radio Europa Liberă.
Conducta ar urma să traverseze Marea Neagră, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia, Grecia,Italia şi Croaţia pentru a transporta 63 miliarde mc de gaz.


Rusia intensifică prezenţa militară în Kîrgîzstan

Rusia a trimis aproximativ 150 de paraşutişti la baza militară din Kîrgîzstan, a doua zi după violentele confruntări din această ţară din Asia centrală soldate, potrivit ultimului bilanţ, cu 75 de morţi şi peste 1.000 de răniţi.
Întăririle ruse au fost trimise la baza aviatică rusă Kant, situată la 20 de kilometri de capitala Bişkek, pentru asigurarea securităţii familiilor militarilor ruşi, a indicat generalul Makarov . El a precizat că această decizie de a trimite unităţi de paraşutişti la Kant a fost luată din ordinul preşedintelui Dmitri Medvedev, care este şi comandantul suprem al armatei ruse.
Generalul Nikolai Makarov a făcut aceste declaraţii la Praga, unde a participat la ceremonia de semnare a noului tratat START-2 de către preşedinţii Rusiei şi SUA, Dmitri Medvedev şi Barack Obama.
Conform ultimelor informaţii difuzate de presa de la Bişkek, preşedintele kîrgîz Kurmanbek Bakiev a fugit din capitală după sângeroasele confruntări de miercuri dintre opozanţi şi poliţişti, scrie RIA Novosti.
În urma acestor evenimente, opoziţia a preluat controlul asupra clădirilor oficiale, iar fostul ministru de externe Rosa Otunbaeva a fost plasată în fruntea unui guvern interimar care cere demisia preşedintelui Bakiev.



British Airways şi Iberia fuzionează



British Airways şi transportatorul spaniol Iberia au anunţat că au semnat un acord e fuziune pentru a crea una din cele mai mari companii aeriene, urmare a acordului preliminar din noiembrie.
O declaraţie arăta că noul grup va zbura spre 200 de destinaţii, va transporta 58 milioane de pasageri pe an, dar va reuşi în acelaşi timp să facă economii de 400 milioane de euro în cinci ani, arată New York Times.
Uniunea, ce necesită aprobarea autorităţilor ce vizează concurenţa în UE, alături de acţionarii BA şi Iberia, este de aşteptat să se încheie până la finele anului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close