Antena 3 CNN Externe Revista presei. Iran trimite 6 nave de război în apele internaţionale. Sarkozy deschide o bază militară franceză la Abu Dhabi. Israel: Venezuela şi Bolivia livrează uraniu Teheranului

Revista presei. Iran trimite 6 nave de război în apele internaţionale. Sarkozy deschide o bază militară franceză la Abu Dhabi. Israel: Venezuela şi Bolivia livrează uraniu Teheranului

Revista presei. Iran trimite 6 nave de război în apele internaţionale. Sarkozy deschide o bază militară franceză la Abu Dhabi. Israel: Venezuela şi Bolivia livrează uraniu Teheranului
Sursa foto: revista presei
26 Mai 2009   •   05:47
Iran trimite 6 nave de război în apele internaţionale

Iran a trimis şase nave de război în apele internaţionale, într-o iniţiativă calificartă ca flexarea muşchilor după testul cu rachetă de săptămâna trecută.

Amiralul iranian Habibollah Sayyari declara în cadrul unei întâlniri cu oficiali militari de top că aceasta este o iniţiativă fără precedent a marinei iraniene, comunică Fox News.
Sayyari declara că navele au menirea a păstra integritatea teritorială a Iranului în apele sudice, dar experţii politici cred că este o mutare agresivă către Occident şi spre puterile regionale rivale, precum Arabia Saudită.

Sarkozy deschide o bază militară franceză la Abu Dhabi

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy se află la Abu Dhabi pentru a deschide prima bază militară franceză din Golf, fapt ce va da Parisului un rol strategic important în regiune.
În acest fel, Franţa doreşte să fie alături de Washington şi Londra în primul rând, care au de asemenea baze în Golf, pentru contracte militare sau acordul pentru energie atomică, crede AFP.
Baza "Peace Camp", va găzdui 500 de soldaţi în tre locaţii pe malurile Strâmtorii Hormuz, peste coasta cu Iranul: o bază navală şi pentru logistică, o bază aeriană cu trei avioane de luptă şi un câmp de antrenament.
Prin Hormuz, ce separă Emiratele Arabe Unite de Iran şi Oman se transportă 40% din petrolul mondial.
Franţa este principalul furnizor militar pentru EAU.

Israel: Venezuela şi Bolivia livrează uraniu Iranului

Venezuela şi Bolivia livrează uraniu Iranului pentru programul său nuclear, conform unui document secret guvernamental israelian obţinnut de presă.
Cele două state sud-americane sunt cunoscute ca având legături strânse cu Iran, dar aceasta este prima presupunere că sunt implicare în dezvoltarea programului nuclear iranian, considerat o ameinţare strategică de către Israel.
Raportul concluzionează că liderul din Venezuela Hugo Chavez încearcă să submineze SUA prin sprijinirea Iranului, trasnmite YNews.
Venezuela şi Bolivia sunt aliaţi apropiaţi şi ambele regimuri se opun politicii externe a SUA şi acţiunilor israeliene. Venezuela l-a expulzat pe ambasadorul israelian în timpul ofensivei din Gaza din acest an, iar Bolivia întrerupt relaţiile cu Israel.

G8: Economia îşi revine

Criza economică globală nu este gata, dar ritmul declinului a încetinit şi unele semne pozitice apar în SUA şi China, au declarat surse din cadrul G8 pentru Reuters..
Acestea pregătesc întâlnirea miniştrilor de finanţe din cadrul G8 de la Lecce, din 12-13 iunie şi au dezvăluit că documentele pregătite pentru summit arată date încurajatoare.

Berlusconi: Nu am făcut niciodată gafe

Premierul italian Silvio Berlusconi apreciază că nu a comis niciodată vreo gafă, dar mărturiseşte că în ultima vreme consideră funcţia sa o povară.
În cadrul unui interviu pentru CNN, el aruncă toată vina pe presă.
?Nu am făcut niciodată gafe, nici măcar una. Toate sunt inventate de ziare?, declara acesta. El a mărturisit că acum resimte funcţia ca pe o povară, dar că rezistă în continuare din sacrificiu. ?Sunt aici doar pentru că acum Berlusconi este considerat singurul lider capabil să ţină centru-dreapta împreună.
De partea cealaltă, la stânga, nu există un lider credibil şi respectabil, aşa că cred că este o cruce pe care trebuie să o duc şi o voi face cu sacrificiiu pentru o vreme până ce vor apărea oameni capabili a-mi permite să plec să fiu bunic?, arăta liderul italian.
Referindu-se la închiderea Guantanamo, Berlusconi declara că ţara sa va ajuta guvernul american şi va lua deţinuţi, refuzând să precizeze câţi anume.

Rio înconjoară mahalalele cu ziduri

Oficialii din Rio de Janeiro au decis să ridice ziduri în mahalele din oraş, divizând astfel un oraş ce era deja separat între bogaţi şi săraci.
19 ziduri vor fi construite în jurul cunoscutelor favelas ? locul unde trăiesc peste un milion de oameni. Criticii susţin că zidurile, unele de 3 metri, vor pectlui soarta favelas ca ghetouri, separând locuitorii de zonele bogate.
?Am avut Zidul Berlinului, avem zidurile Palestinei, iar acum zidurile din Rio?, declara José Saramago, laureat Nobel, citat de The Times.
Sérgio Cabral, guvernatorul din Rio, doreşte să încercuiască aproape complet 13 favelas din sud, în cadrul unui proiect menit, după cum susţine acesta, să oprească distrugerea ultimelor coline împădurite a oraşului.
Circa o cincime din cei şase milioane de locuitori din Rio trăiesc în 946 favelas. Multe sunt controlate de traficanţi de droguri, iar poliţia poate intra doar în forţă.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close