Antena 3 CNN Externe Revista presei. Israel eliberează un parlamentar Hamas. FMI: Zona euro nu riscă să explodeze. Brazilia exclude corupţii din politică. Iran se îndoieşte de sinceritatea Occidentului

Revista presei. Israel eliberează un parlamentar Hamas. FMI: Zona euro nu riscă să explodeze. Brazilia exclude corupţii din politică. Iran se îndoieşte de sinceritatea Occidentului

Revista presei. Israel eliberează un parlamentar Hamas. FMI: Zona euro nu riscă să explodeze. Brazilia exclude corupţii din politică. Iran se îndoieşte de sinceritatea Occidentului
Sursa foto: ziare internationale
21 Mai 2010   •   04:39



Israel eliberează un parlamentar Hamas reţinut de patru ani


Israel a eliberat, joi, un parlamentar Hamas arestat acum patru ani, după răpirea unui soldat israelian de cătrea militanţii Gaza.
Mohammed Abu Teir, lider al Hamas cunoscut pentru barba sa vopsită în portocaliu, a fost primit de zeci de membri ai familiei şi susţinători la casa sa din Ierusalimul de Est.
Abu Teir a fost închis după ce a fost găsit vinovat de "apartenenţă la o organizaţie ilegală şi ostilă şi activităţi teroriste" .
El făcea parte din cei peste 60 de oficiali Hamas arestaţi după ce soldatul israelian Gilad Shalit, pe atunci de 19 ani, a fost capturat în iunie 2006 într-un atac revendicat de Hamas şi alte două grupuri mai mici, aminteşte AFP.
Mulţi din ei au fost eliberaţi, iar acum Israel mai reţine 10 parlamentari, ca şi doi din mişcarea Fatah.
Hamas a cerut eliberarea a sute de palestinieni reţinuţi în închisori israeliene, inclusiv câţiva militanţi de top arestaţi pentru atacuri teroriste, în schimbul lui Shalit.




FMI: Zona euro nu riscă să explodeze

Zona euro nu riscă să se prăbuşească, dar există riscul să iasă prost, a declarat joi directorul general al Fondului Monetar Internaţional /FMI/ Dominique Strauss-Kahn, invitat de canalul de televiziune France 2.
"Nu cred că zona euro ar fi în riscul de a exploda, în schimb, cred că riscul este ca ea să ia o întorsătură proastă, ca ea să funcţioneze rău", a declarat Strauss-Kahn, citat de Reuters şi Wall Street Journal.
?Statele din zona euro sunt împreună şi trebuie să lucreze împreună. Sincer vedem că nu este cazul?, arăta oficialul.
El mai arăta că o intervenţie mai rapidă în Grecia ar fi adus o soluţie mai ieftină.
Acesta sublinia că este neliniştit întrucât cauzele de fond mai ales creşterea nu se rezolvă pocnind din degete.
Directorul general al FMI a evocat "criza de încredere a politicului" ce afectează în prezent Europa, după cum consideră el, chemându-i pe europeni la acţiune.





Brazilia exclude corupţii din politică


Senatul brazilian a adoptat în unanimitate o lege care îi exclude pe oamenii politici corupţi din viaţa publică, sub presiunea societăţii civile care a fost iniţiatoarea petiţiei semnate de două milioane şi jumătate de alegători.
Legea susţinută de biserică şi numeroase ONG-uri prevede ca orice om politic condamnat pentru corupţie electorală, cumpărare de voturi sau deturnare de fonduri publice să nu poată candida timp de opt ani, arată Le Point.
De asemenea şi cei vinovaţi de fraudă, trafic de droguri sau crime nu pot participa la alegeri, scrie şi nasdaq.com.
În cursul ultimilor ani, parlamentul, guvernele regionale şi partidele din Brazilia au fost zguduite de mari scandaluri de corupţie şi deturnare de fonduri.
Ultimul dintre acestea l-a afectat pe guvernatorul Brasiliei, José Roberto Arruda, acuzat că a condus o reţea de atribuire a unor foloase necuvenite de către deputaţii aliaţi, precum şi o reţea de trafic de influenţă în cadrul guvernului local. Forţat să demisioneze, Arruda a petrecut două luni în arest preventiv, iar apoi a demisionat şi din Partidul democrat din cauza scandalului creat.





Avioane israeliene atacă Gaza


Armata israeliană a anunţat că avioane militare au atacat un tunel de la graniţa de nord şi sud a Fâşiei Gaza, prin care se facilita un atac terorist contra cetăţenilor israelieni.
Atacurile forţelor aeriene au fost un răspuns la lansarea unei rachete Qassam la începutul acestei săptămâni, transmite Haaretz.
Astfel, avioanele au atacat două centre teroriste din sudul Fâşiei Gaza şi un tunel din nord.
Militanţii din Gaza au tras o rachetă Qassam spre Israel, miecuri, fără a produce victime sau pagube.



Iran se îndoieşte de sinceritatea Occidentului


Preşedintele parlamentului iranian Ali Larijani şi-a exprimat îndoiala legat de sinceriatea Occidentului faţă de propunerea de a oferi combusitibil nucleare pentru reactorul din Teheran.
Larijani declara că reacţia Occidentului la recentul acord nuclear anunţat de Iran stă mărturie a nesincerirăţii sale în relaţiile cu Teheran, comunică PressTV.
După discuţii de 3 săptămâni, Iran, Turcia şi Brazilia au anunţat un acord nuclear prin care 1200 kg de uraniu slab îmbogăţit ar urma să părăsească Iranul în schimbul a 120 kg de combustibil nuclear pentru reactorul medical din Teheran.
Antena3.ro

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close