Antena 3 CNN Externe Revista presei. Japonia va prezenta planurile pentru relocarea unei baze SUA. Rusia va patrula în apele Abhaziei la Marea Neagră. Iran ameninţă că va lovi locaţiile militare şi nucleare israeliene

Revista presei. Japonia va prezenta planurile pentru relocarea unei baze SUA. Rusia va patrula în apele Abhaziei la Marea Neagră. Iran ameninţă că va lovi locaţiile militare şi nucleare israeliene

Revista presei. Japonia va prezenta planurile pentru relocarea unei baze SUA. Rusia va patrula în apele Abhaziei la Marea Neagră. Iran ameninţă că va lovi locaţiile militare şi nucleare israeliene
Sursa foto: revista presei
10 Dec 2009   •   04:51
Japonia va prezenta planurile pentru relocarea unei baze SUA

Premierul japonez Yukio Hatoyama a declarat că speră să se întâlnească cu preşedintele american Barack Obama săptămâna viitoare pentru a-i oferi propunerile sale despre relocarea unei baze militare din Okinawa, ce a produs deja animozităţi între cei doi aliaţi.
El a subliniat că proiectul, la care cabinetul său încă lucrează, ar putea fi înmânat săptămâna viitoare la summitul de la Copenhaga, deşi nu a cerut încă o întâlnire.
Relocarea bazei SUA de pe insula Okinawa a dus deja la tensiuni între cele două părţi. Washington şi Tokyo căzuseră de acord în 2006 să mute baza spre o locaţie mai nordică, dar Hatoyama a oprit planul, scrie FOX News.
Populaţia din insulă doreşte închiderea bazei deoarece ar reprezenta o ameninţare pentru viaţa lor, dar şi pentru mediu. Hatoyama, care a preluat funcţia în septembrie, a fost de acord cu mutarea bazei de pe insulă, deşi acordul anterior prevedea construirea unei noi locaţii pe aceeaşi Okinawa.
Această iniţiativă însă se loveşte inclusv de reticenţa unor membri ai cabinetului care apreciază fie că va fi greu de găsit o locaţie care să nu fie pe insulă, fie că relaţiile bilaterale vor avea de suferit dacă Tokyo nu îşi respectă angajamentele.
Circa 50.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Japonia.


Iran ameninţă că va lovi locaţiile militare şi nucleare israeliene


Ministrul iranian al Iranului, generalul Ahmad Vahidi a declarat că Iran va ataca locaţiile militare israeliene, inclusiv cele nucleare, în caz că este atacat, transmite XINHUA.
?Iran va oferi o replică zdorbitoare la orice ameninţare pusă de forţele sioniste?, declara Vahidi reporterilor la Damasc. ?Dacă forţele sioniste ameninţăr Iranul în vreun fel, nu om ezita să atacăm locaţiile lor nucleare" .



Rusia va patrula în apele Abhaziei la Marea Neagră

Bărcile de patrulă ale Rusiei va începe să păzească graniţele maritime ale fostei republici georgiene ale Abhaziei, a anunţat Serviciul de Securitate al Federaţiei Ruse.
Nave Sobol şi Mangusta, aparţinând FSB, vor avea baza în portul abhaz de la Marea Neagră, Ociamcira, arată RIA Novosti.
Şeful departamentului de pază de coastă a FSB, generalul Viktor Trufanov declara că vasele vor confisca navele georgiene care intră ilegal în apele abhaze.
Peste 1000 de grăniceri deja servesc în fosta republică georgiană.



Egipt construieşte un zid la graniţa cu Gaza

Egiptul a început să efectueze lucrări la graniţa cu Fâşia Gaza pentru a construi un zid metalic subteran, cu scopul de a bloca tunelurile de contrabandă ale palestinienilor.
Martorii povestesc că au putut vedea utilajele lucrând, dar nu au putut vedea exact ce fac. Surse egiptene declarau că autorităţile au început să sape pentru a plasa ţevi de oţel în pământ în unele zone de la graniţă, fără a oferi mai multe detalii.
Pe de altă parte, Suleiman Awwad, reprezentant egipt, arăta că autorităţile doar au scos copacii din rădăcini de-a lungul graniţelor pentru a pava un drum şi a plantat dispozitive de securitate.
Awwad declara că fermierii afectaţi de lucrări vor fi recompensaţi cu circa 27 dolari pentru fiecare copac tăiat.
Publicaţia israeliană Haaretz, citată de Reuters, scria că Egipt constuieşte un zid metalic subteran de circa 20-30 metri de-a lungul zonei unde palestinienii au săpat tunele pentru a sparge blocada israeliană.
Haaretz aprecia că zidul va avea 10 km şi va fi "imposibil de tăuat sau topit."



Copenhaga: Statele bogate, acuzate de 'colonialism climatic'


Statele sărace au acuzat pe cele bogate de ?colonialism climatic? pe fondul unor tensiuni din ce în ce mai mari la summitul climatic de la Copenhaga. Conferinţa s-a transformat în haos după ce a apărut o propunere de text, ce dorea ca atât statele industrializate cât şi cele emergente să reducă emisiile de dioxid de carbon pentru a limita încălzirea globală.
Statele sărcae pretind că acordul ar permite celor din ţările dezvoltate să emită de două ori mai mult carbon per locuitor decât cei în statele sărace, care nu au provocat creşterea emisiilor.
Lumumba di-Aping, negociator şef al grupului de state G77 şi China, aprecia că textul le lipseşte pe statele emergente de ?cota lor justă,echitabilă şi corectă din spaţiul atmosferic?. Diplomatul arăta că Occidentul acţionează precum Imperiul Britanic în trecut, informează The Telegraph.
?Totul se bazează pe dominarea şi supremaţia statelor dezvoltate. S-ar putea spune că Imperiul face aceasta din sec 16, imperiul a smul întotdeauna fără milă resursele naturale- noua resursă este spaţiul atmosferic global şi spaţiul de carbon.?
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza Egipt schimbarea climatica
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close