Antena 3 CNN Externe Revista presei. Liga Arabă promite să "spargă" blocada israeliană asupra Gaza. Teherancontinuă îmbogăţirea uraniului. Rusia doreşte un stat palestinian independent

Revista presei. Liga Arabă promite să "spargă" blocada israeliană asupra Gaza. Teherancontinuă îmbogăţirea uraniului. Rusia doreşte un stat palestinian independent

Revista presei. Liga Arabă promite să  "spargă" blocada israeliană asupra Gaza. Teherancontinuă  îmbogăţirea uraniului. Rusia doreşte un stat palestinian independent
Sursa foto: ziare internationale
04 Iun 2010   •   04:28
Liga Arabă promite să "spargă" blocada israeliană asupra Gaza


Miniştrii arabi ai Afacerilor Externe au hotărât, în cadrul unei reuniuni extraordinare, la Cairo, să "spargă" blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza "prin toate mijloacele", a anunţat secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa.
Miniştrii "au salutat" hotărârea egipteană, anunţată marţi, privind deschiderea terminalului de la Rafah pe o perioadă nedeterminată.
Această reuniune extraordinară a fost convocată pentru definirea unui răspuns "colectiv" în urma unui atac sângeros al Israelului împotriva unei flotile propalestiniene, pe fondul unor puternice presiuni din partea opiniei publice, scriu Reuters şi Al Jazeerah.
Moussa a declarat că miniştrii au însărcinat grupul arab din cadrul ONU să "ceară în coordonare cu Turcia o reuniune a Consiliului de Securitate pentru adoptarea unei rezoluţii constrângătoare împotriva Israelului, în vederea ridicării imediate a blocadei asupra Fâşiei Gaza".
În rezoluţia lor, şefii diplomaţiilor arabe au hotărât, totodată, o serie de demersuri pe lângă instanţe judiciare internaţionale în vederea anchetării oficialilor israelieni care îşi asumă responsabilitatea acestui atac, potrivit secretarului general al Ligii.
Miniştrii au reafirmat "angajamentul lor de a respecta rezoluţia adoptată la summitul arab din Sert, în martie, anul trecut, care stipulează Ťîncetarea oricărui fel de normalizare (a relaţiilor) cu Israelulť", şi au ameninţat, din nou, cu retragerea iniţiativei arabe pentru pace, în cazul unui eşec al eforturilor de pace.



Turcii, ucişi de Israel au funeralii de eroi


Mii de turci au venit, joi, la funeraliile celor nouă activişti pro-palestinieni ucişi de armata israeliană, când a luat cu asalt flotila umanitară pentru gaza.
"Israel este îngerul morţii," striga mulţimea când sicriele, îmbrăcate în drapele turc şi palestinian, erau purtate la moscheea Fatih din Istanbul. "Suntem cu toţii soldaţi ai Hamas", cita The Guardian sloganurile demonstranţilor.
Toate cele nouă persoane erau turci, din care unul avea şi cetăţenie americană- şi se aflau la bordul vasului Mavi Marmara.
Preşedintele turc, Abdullah Gul, declara că relaţiile ţării sale nu vor mai fi niciodată la fel cu Israel.
În timp ce la Tel Aviv, israelienii au demonstrat lângă ambasada Turciai şi au aruncat cu pietre, calificându-l pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan drept "terorist".


Teheran nu a oprit activităţile de îmbogăţire a uraniului

Teheran nu a oprit activităţile de îmbogăţire a uraniului, arăta ministerul rus de externe. Astfel, purtătorul de cuvânt Andrei Nesterenko sublinia că "situaţia privitoare la programul nuclear al Iranului este binecunoscută. Teheran continuă îmbogăţirea uraniului, inclusiv la un nivel de 20 procente".
Acesta a reiterat sprijinul Rusiei pentru eforturile AIEA de clarificare a tuturor aspectelor legate de programul nuclear în cauză, explică RIA Novosti.





Medvedev: Rusia doreşte un stat palestinian independent

Rusia are o poziţie fermă în privinţa reglementării situaţiei din Orientul Milociu şi crearea unui stat palestinian ce să existe în pace alături de Israel, de clara preşedintele rus Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti .
"Abordarea noastră de principiu pe această chestiune rămâne neschimbată- rezultatul acestei munci ar trebui să fie un stat palestinian", arăta liderul rus, despre eforturile de mediere a păcii în regiune.
Liderul rus mai arăta că ?unul din cei mai importanţi parteneri ai noştri în Orientul Mijlociu este Egipt".


Vicarul apostolic al Anatoliei, înjunghiat mortal în sudul Turciei


Monseniorul Luigi Padovese, vicarul apostolic al Anatoliei şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor din Turcia, a fost înjunghiat mortal de şoferul său în locuinţa din oraşul Iskenderun, din sudul Turciei, a anunţat guvernatorul local.
Astfel, Mehmet Celalettin Lekesiz, guvernatorul provinciei de Hatay arăta că ?se pare că este vorba despre o afacere privată, fără motivaţie politică".
Potrivit oficialului, suspectul, care suferă de tulburări psihologice, a fost arestat având asupra sa arma crimei, comunică Reuters şi AFP.
Murat A. lucra de patru ani şi jumătate ca şofer al prelatului catolic.
"Este un fapt oribil şi incredibil. Suntem consternaţi", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Federico Lombardi.
În 2006, preotul catolic Andrea Santoro a fost împuşcat mortal în oraşul turc Trabzon, de la Marea Neagră. Ucigaşul său, un tânăr turc, a fost condamnat la 19 ani de închisoare.





Antena3.ro

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close