Antena 3 CNN Externe Revista presei. Obama cere răspunsuri urgente. Israel se apără în cadrul Consiliului de Securitate. Cuba conduce armata Venezuelei

Revista presei. Obama cere răspunsuri urgente. Israel se apără în cadrul Consiliului de Securitate. Cuba conduce armata Venezuelei

Revista presei. Obama cere răspunsuri urgente. Israel se apără în cadrul Consiliului de Securitate. Cuba conduce armata Venezuelei
Sursa foto: ziare internationale
01 Iun 2010   •   05:26


Obama cere răspunsuri urgente pentru incidentul din Gaza


Preşedintele american Barack Obama a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu după ce acesta din urmă a anulat vizita la Washington programată pentru marţi.
În timpul celor 15 minute de conversaţie, Obama a mărturist faptul că înţelege necesitatea plecării în grabă a lui Netanyahu din Canada spre Israel, urmare a incidentului internaţional în care armata israeliană a ucis mai mulţi activişti propalestinieni care încercau să spargă blocada asupra Gazei, scrie Jerusalem Post.
Totuşi, liderul american a subliniat importanţa aflării cât mai repede a circumstanţelor şi bazelor ce au caracterizat tragicele evenimente de luni.




Israel se apără în cadrul Consiliului de Securitate




Israel a organizat o apărare viguroasă, luni, pe fondul creşterii rapide a disputei internaţionale pentru raidul asupra unei flotile cu ajutoare umanitare pentru Gaza.
Sub presiune chiar din partea aliaţilor săi pentru incidentul în care au fost omorâţi nouă civili, viceambasadorul israelian la ONU Daniel Carmon a vorbit în faţa organismului internaţional pentru a respinge ideea că navele erau paşnice, neînarmare şi umanitare.

?Ce fel de activişti ai păcii folosesc cuţite, bâte şi trag cu armele furate de soldaţi... pentru a ataca soldaţi care urcă la bordul navei conform cu legislaţia internaţională?,? întreba acesta.

"Ei nu sunt activişti ai păcii. Nu sunt mesageri ai bunăvoinţei. Ei folosesc cu cinism o platformă umanitară pentru a trimite un mesaj de ură şi a implementa violenţa" .
Acesta refirma poziţia israeliană că grupul organizator avea o puternică orientare radicală anti-occidentală şi sprijină organizaţii teroriste precum Hamas şi al Qaeda, declara Carmon, citat de Ynet news .

?Rezultatele evenimentelor sunt tragice şi nefericite, iar Israel regretă profund pierderea de vieţi nevinovate. Dar nu poate face compromisuri în privinţa securităţii sale. Nimeni nu ar face.?


Cuba conduce armata Venezuelei


Relaţia dintre Cuba şi Venezuela nu se mai limitează doar la doctori, asistente sau profesori, după ce Havana trimite militari să antreneze armata sud americană şi experţi în calculatoare pentru a ajuta la sisteme de carduri de identiate sau paşapoarte.
Criticii se tem că ce este schiţat de ambele state ca o prietenie menită a contracarea influenţa americană în regiune se dezvoltă în ceva mai mult.
Un guvern autoritat ajută pe preşedintele Hugo Chavez să îşi protejeze puterea prin sisteme de control cubaneze, în schimbul petrolului.
Cubanezii sunt implicaţi în sistemele de comunicaţii şi apărare venezuelene într-un asemnea punct încât ar putea să le conducă pe amândouă, în caz de criză, arăta Antonio Rivero, fost general a cărui diferent cu Chavez pe acest subiect a atras atenţia internaţională.
Guvernul comunist are un interes puternic de a păstra situaţia actuală, deoarece Venezuela este principalul binefăcător al insulei, explică Fox News.
Cum Cuba se străduieşte să facă crizei economice, comerţul anual de 7 miliarde cu Venezuela este esenţial, precum şi cei 100.000 de barili de petrol pe care guvernul lui Chavez îi trimite zilnic în schimbul serviciilor.






Merkel regretă profund demisia preşedintelui Koehler

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că regretă profund demisia surpriză a preşedintelui Horst Koehler, în urma unor declaraţii controversate privind angajamentele militare ale Germaniei în străinătate.
Ea a explicat că a încercat să îl facă să se răzgândească, însă nu a reuşit. "Cred că oamenii din Germania vor fi foarte trişti de această demisie", a adăugat cancelarul. Angela Merkel a precizat că regretă profund demisia lui Koehler, "un important consilier, mai ales pe timp de criză economică şi financiară", al cărui sfat îi va lipsi în viitor, transmit AFP şi Cri.english.
Demisia lui Koehler vine la numai un an de la realegerea sa pentru un nou mandat, din partea Uniunii Creştin-Democrate a cancelarului Merkel, căreia îi creează probleme suplimentare pe lângă înfrângerea electorală din luna mai din landul Renania de Nord-Westfalia, prin care a pierdut controlul în Bundesrat, dar şi pe fondul crizei din zona euro.
Antena3.ro

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close