Antena 3 CNN Externe Revista presei. Oficial UE: Israel a interceptat nava Arctic Sea deoarece transporta arme. 10.000 de chinezi se revoltă contra poluării. Serviciile secrete daneze, preocupate de ambiţiile Rusiei în Oceanul Arctic

Revista presei. Oficial UE: Israel a interceptat nava Arctic Sea deoarece transporta arme. 10.000 de chinezi se revoltă contra poluării. Serviciile secrete daneze, preocupate de ambiţiile Rusiei în Oceanul Arctic

Revista presei. Oficial UE: Israel a interceptat nava Arctic Sea deoarece transporta arme. 10.000 de chinezi se revoltă contra poluării. Serviciile secrete daneze, preocupate de ambiţiile Rusiei în Oceanul Arctic
Sursa foto: revista presei
03 Sep 2009   •   04:50
Oficial UE: Israel a interceptat nava Arctic Sea deoarece transporta arme

Raportorul UE pentru combaterea pirateriei, amiralul Tarmo Kouts, sugerează că nava Arctic Sea, dispărută în Oceanul Atlantic două săptămâni, probabil transporta armament, confirmând speculaţiile că ar putea fi vorba de o operaţiune a Israelului.

Într-un interviu acordat Time, Kouts afirmă că doar un transport de armament poate justifica atitudinea bizară a Rusiei în acest caz. "Există ipoteza că la bord erau rachete. Din experienţa mea, vă pot spune că versiunile oficiale nu sunt realiste", explică amiralul pentru Time, citat de UPI.

Oficialul UE confirmă că interceptarea navei de către serviciile de securitate israeliene este explicaţia cea mai plauzibilă.

Versiunea oferită de Rusia este că nava Arctic Sea, cu echipaj rusesc, a plecat din Finlanda sub pavilion maltez la 22 iulie. Urma să ajungă în Algeria cu un transport de cherestea. Însă, potrivit Moscovei, opt presupuşi piraţi ar fi capturat nava la 24 iulie. Dispozitivul electronic de localizare a fost dezactivat, iar nava a dispărut în Oceanul Atlantic. Pe 12 august a fost trimisă o navă de patrulare care a găsit nava după o săptămână, arată şi ABC News.
Atunci au fost arestaţi şi opt piraţi de naţionalitate rusă, estoniană şi letonă, iar 11 din cei 15 membri ai echipajului au fost trimişi la Moscova, unde au fost preluaţi de serviciile secrete şi reţinuţi două săptămâni. Niciunul nu a vrut să dea detalii despre cele întâmplate.



Revolte în China: 10.000 de demonstranţi contra poluării industriale se ciocnesc cu poliţia

Circa 10.000 de chinezi s-au ciocnit cu poliţia în Estul Chinei în ultimul incident de tulburări sociale provocate de teama de poluare industrială. Revolta din provincia de coastă Fujian vine la o săptămână după înregistrarea a două incidente de otrăvire cu plumb în care au fost implicaţi peste 2100 copii, ceea ce a provocat îngrijorare privind costul de mediu plătit pentru creşterea economică a Chinei, relatează The Telegraph.
Peste 2000 de poliţişti au fost chemaţi să restabilească ordinea în oraşul Fengwei după ce o demonstraţie iniţial paşnică s-a transformat într-un violentă, populaţia plângându-se că oficialii au ignorat plângerile lor privind mirosul insuportabil ce provenea de la o staţie de epurare.
Locuitorii oraşului s-au revoltat după ce au apărut şi zvonuri că fabrica pompează apă netratată de la o companie de prelucrare a pielii, ca şi apă de la canalizare.


Danemarca: Serviciile secrete, preocupate de ambiţiile Rusiei în Oceanul Arctic

Interesele Rusiei în Oceanul Arctic ar putea deveni îngrijorătoare pentru alte state nordice în contextul în care încălzirea globală întăreşte cursa pentru resurse naturale, atenţionează serviciul de informaţii al armatei daneze, scrie Associated Press.

Există riscul ca interesele aflate în competiţie în Oceanul Arctic să conducă la 'crize diplomatice', precizează serviciul de informaţii al Ministerului Apărării danez, care exclude însă pericolul unor conflicte militare.

Avertismentul a fost cuprins în raportul anual al serviciului privind problemele de securitate la nivel mondial, publicat marţi pe site-ul acestuia.

Dorinţa Rusiei de a-şi extinde sfera de influenţă în Oceanul Arctic, precum şi capacitatea ei militară ar putea crea probleme, se arată în document.

Competiţia dintre Rusia, SUA, Canada, Danemarca şi Norvegia s-a intensificat în contextul aşteptărilor potrivit cărora topirea gheţarilor din Oceanul Arctic va deschide noi drumuri navigabile, permiţând descoperirea de noi resurse naturale


Obama se va adresa Congresului pentru a promoca reforma în sistemul medical

În cadrul unui discurs programat pe 9 septemebrie, preşedintele american speră să demareze programul său de reformare a sistemului medical, în pofida scepticismului crescând.
Mesajul liderului de la Casa Albă ar trebui să convingă Congresul şi publicul american cu îndoieli de necesitatea unei schimbări, pe care o doreşte până la finele anului.
Discuţiile de până acum au fost deviate de reacţii la detalii ale reformei pe care Casa Albă le-a respins de altfel ca fiind doar zvonuri, aminteşte LA Times.
Preşedintele american a subliniat principalele aspecte ale plannului: asigurarea a milioane de americani care nu acum acoperire medicaşă, îmbuntăţirea acoperirii asigurării pentru cei care o au şi controlarea costurilor.


Jurnalistele americane eliberate din Coreea susţin că au fost arestate în China

Cele două jurnaliste americane eliberate de Coreea de Nord în august susţin că au trecut graniţa pentru scurt timp în statul comunist înainte de a fugi de grăniceri. Cele două arată că gărzile le-au arestat când erau pe teritoriul Chinei.

În prima povestire detaliată a evenimentelor ce a dus în condamnarea lor, cele două jurnaliste, Laura Ling and Euna Lee, declară că nu sunt sigure dacă "au fost atrase în capcană" de cel care le era ghid, transmite Wall Street Journal.

Ling şi Lee au fost arestat în martie şi condamnate apoi de Phenian la 12 ani de muncă silnică. Au fost eliberate după o vizită a fostului preşedinte Bill Clinton în August.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close