Antena 3 CNN Externe Revista presei. Papa cere episcopilor irlandezi 'curaj' în scandalul sexual. Transnistria vrea să găzduiască baze ruseşti, Moscova nu este doritoare. Israelul vrea război

Revista presei. Papa cere episcopilor irlandezi 'curaj' în scandalul sexual. Transnistria vrea să găzduiască baze ruseşti, Moscova nu este doritoare. Israelul vrea război

Revista presei. Papa cere episcopilor irlandezi 'curaj' în scandalul sexual. Transnistria vrea să găzduiască baze ruseşti, Moscova nu este doritoare. Israelul vrea război
Sursa foto: ziare
17 Feb 2010   •   04:39
Papa cere episcopilor irlandezi 'curaj' în scandalul sexual

Papa Benedict XVI a declarat episcopilor irlandezi să fie curajoşi în abordarea scandalului privind preoţii pedofili ce a afectat biserica catolică, dar nu acţionat spre a respecta cererea victimelor ca Vaticanul să îşi asume o parte din responsabilitate.
Episcopii au declarat că papa nu a exclus să accepte demisiile oferite de unii episcopi pentru rolul lor în decenii de complicitate sau să ceară demisia celor care refuză să o facă, scrie The Guardian.
Întâlnirea de două zile în spatele uşilor închis dintre oficialii Vaticanului şi cei 24 episcopi irlandezi era menită a restabili încrederea în catolicii irlandezi, afectaţi de dezvăluirile despre decenii în care preoţii au abuzat sexual de enoriaşi şi au acoperit faptele.
Totuşi au rămas în picioare îndoielile legate de disponibilitatea bisericii după ce trimisul papal din Dublin a refuzat să depună mărturie în cadrul anchetei parlamentare declanşate.
"Sfântul Părinte a remarcat că abuzul sexual asupra copiilor şi tinerilor este nu numai o crimă abominabilă, dar şi un grav păcat ce îl ofensează pe Dumenzeu şi răneşte deminitatea persoanei umane. Deşi realizează că situaţia dureroasă nu va fi rezolvată repede, papa i-a provocat pe episcopi să abordeze prolemele trecutului cu determinare şi să rezolve criza cu onestitate şi curaj", se arăta în comunicatul emis de Vatican după discuţii cu oficialii bisericii.






Reconstrucţia Haiti va costa 14 miliarde dolari

Reconstrucţia statului Haiti va costa circa 14 miliarde de dolari, ceea ce ar face din cutremurul de luna trecută cel mai distructiv dezastru natural din istoria modernă, aprecia Banca pentru Dezvoltare Interamericană.
Cifra pentru reconstruirea caselor, şcolilor, străzilor şi altor lucrări de infrastructură a venit într-un raport al băncii panamericane din Washington, care a analizat daunele produse de cutremurul de pe 12 ianuarie, explică FOXNews.
Cutremurul a ucis 217.000 persoane şi a redus capitala Port-au-Prince la ruine.





Transnistria vrea să găzduiască baze ruseşti, Moscova nu este doritoare

Liderul Transnistriei Igor Smirnov a declarat că nu se opune desfăşurării de rachete Iskander în republica separatistă. Dorinţa acestei regiuni de a găzdui o bază rusească este de înţeles, deoarece influenţa Rusiei este una din principalele garanţii ale suveranităţii şi independenţei republicii.
Acum Rusia are circa 1500 de soldaţi acolo ce păzesc armamentul şi depozitele Armatei a 14-a a fostei URSS. Dar Moscova nu are nevoie de sisteme de apărare antirachetă în republică deoarece nu are nici un duşman potenţial cu rachete balistice cu rază medie de acţiune în direcţia sud-vestică. Ar fi mai logic să desfăşoare sisteme ce ar putea neutraliza sistemul american de apărare antirachetă.
Dar, dacă Rusia va lua această decizie, va desfăşura rachetele în Regiunea Kaliningrad, deoarece un sistem de apărare antirachetă în Polonia, dacă este echipament cu rachete mai puternice decât actualele SM-3 planificate, ar putea intercepta rachetele ruseşti cu rază lungă de acţiune, se scrie într-un comentariu al RIA Novosti.
În acest caz, neutralizarea unei potenţiale baze SUA din România va fi obiectiv secundar Baza din România ar putea fi folosită pentru a intercepta rachetele ruseşti doar dacă sunt lansate la ţinte spre Europa de Sud şi Africa de Nord, ceea ce este puţin probabil.
De aceea, principala preocupare pentru sistemul american de apărare din România este influenţa crescândă a SUA în Europa de Est. Răspunzând la aceste planuri cu o bază similară în Transnistria doar ar agrava problema şi complica relaţiile dintre Rusia şi Moldova.




Iran instalează centrifuge avansate
Rusia, SUA şi Franţa au cerut Iranului să oprească îmbogăţirea uraniului la nivel mai mare şi au arătat că proiectul solidifică suspiciunile că Teheran doreşte arma nucleară. Declaraţia comună reflectă poziţia unificată a Occidentului cu Rusia, subliniază CBS News.
Oricum, batojocorind preocupările internaţionale, liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad a anunţat că republica islamică va continua planul de a extinde capacitatea de îmbogăţire prin instalarea de echipamente avansate. Ahmadinejad arăta că noile centrifuge nu sunt încă operaţionale, dar sunt de cinci ori mai eficiente decât modelul folosit acum la Natanz .



Israelul vrea să declanşeze un război în primăvară sau vară

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a afirmat că Israelul, considerat principalul inamic al Republicii islamice, s-ar pregăti să declanşeze un război "în primăvară sau în vară", fără a preciza, însă, împotriva cui.
"Potrivit informaţiilor noastre, aceştia (israelienii) se pregătesc să declanşeze un război în primăvară sau în vară, dar nu au luat încă o decizie", a declarat Ahmadinejad într-o conferinţă de presă, citată de Jerusalem Post.
"Dar rezistenţa şi ţările din regiune îi vor zdrobi, în cazul în care acest regim impostor va întreprinde ceva", a adăugat el.
Ulterior premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat că ţara sa ar pregăti un război.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close